1 maart 2014 In de media

Vitesse is na één helft klaar met Roda en klimt naar tweede plaats

Vitesse heeft zijn tweede overwinning op rij geboekt. De Arnhemmers kenden zaterdagavond geen enkele moeite met Roda JC Kerkrade en wonnen met 3-0. Zij zijn nu weer de runner-up van de Eredivisie, al komt FC Twente zondag nog in actie.
De trainerswissel bij Roda heeft vooralsnog niet tot succes geleid, want met Jon Dahl Tomasson aan het roer staan de Limburgers alleen maar steviger op de laatste plaatst.

Vitesse behaalde 24 punten uit de eerste 12 thuiswedstrijden. De laatste keer dat de zwartgelen meer punten bij elkaar sprokkelden na 12 thuiswedstrijden, was in 2001/02 met 28 punten. De ploeg van Peter Bosz voegde dus nog een driepunter aan het totaal toe, want men had geen kind aan Roda. De Gelderlanders waren heer en meester en kwamen, nadat zij al twee kansen hadden gemist, na een kwartier op voorsprong. De uitblinkende Christian Atsu lepelde de bal op het hoofd van Mike Havenaar, die bij de tweede paal Filip Kurto versloeg. Roda was slordig en blokkeerde wanneer men zich bij het vijandelijke strafschopgebied bevond.

Vitesse ging geduldig op zoek naar openingen en had na 25 minuten op 2-0 kunnen komen, maar Renato Ibarra plaatste de bal over. Na een halfuur werd de marge wel verdubbeld in Stadion GelreDome: Roly Bonevacia trok Havenaar onderuit, kreeg rood, en zag dat de toegekende vrije trap in de korte hoek werd geschoten door Marko Vejinovic. De prent voor Bonevacia was overigens al de negende rode kaart van Roda dit seizoen. Tot overmaat van ramp moest Guus Hupperts zich enkele minuten voor rust met een blessure laten vervangen door Mitchel Paulissen. De wedstrijd was na 45 minuten dus al gespeeld.

Onder Ruud Brood pakte Roda 18 punten in 17 duels, wat neerkomt op een moyenne van 1,06 punten per duel. De zuiderlingen staan met Tomasson aan het roer op 5 punten uit 8 duels: een gemiddelde van 0,62. Na de nederlaag tegen Vitesse zal de onrust alleen maar verder toenemen in Kerkrade. Het spel in de tweede helft bood immers ook niet veel hoop: Vitesse bleef beter, al kon die ploeg tegen tien man ook niet veel indruk maken. De eerste kans was voor Frank van der Struijk, die in het zijnet schoot. Vitesse vond het best en ging niet overhaast op zoek naar een derde goal.

Vitesse speelde de bal op zijn dooie akkertje rond en kreeg het thuispubliek een kwartier voor tijd nog één keer op de banken: Davy Pröpper zette Havenaar vrij voor het doel, die geen fout maakte. Valeri Qazaishvili en Havenaar deden nog een pogingen om de 4-0 te maken, maar de Georgiër vond de vuisten van Kurto en de Japanner kopte op aangeven van Ibarra naast. Vitesse moet nu hopen dat Twente punten verspeelt tegen FC Utrecht. Roda verloor voor het eerst in de clubgeschiedenis zes wedstrijden op rij en heeft drie punten minder dan NEC.
 

Voetbalzone / Foto’s SV

Hoofdsponsor: