11 november 2013 In de media

Vitesse is na negen jaar weer koploper

Vitesse is na negen jaar weer koploper in de eredivisie. De Arnhemse ploeg klom dit weekein­de naar de kop van de ranglijst door de 3-1 thuiszege op FC Utrecht en het puntenverlies van AZ bij Feyenoord (2-2).
De laatste keer dat Vitesse de rang­lijst aanvoerde, was in augustus 2004. Dat was destijds slechts voor een dag, doordat de ploeg toen op de tweede speeldag al op vrijdaga­vond in actie kwam. In oktober/ november 2000 was Vitesse we­kenlang koploper, maar achtervol­ger Feyenoord had destijds nog in­haalduels tegoed en had minder verliespunten.

Nu hebben alle ploegen in de top van de eredivisie dertien competi­tiewedstrijden afgewerkt. Na FC Groningen, PEC Zwolle, PSV, FC Twente en AZ is Vitesse alweer de zesde koploper in dit seizoen. „We staan terecht bovenaan”, stelde Vit­esse- trainer Peter Bosz zaterdag na de driepunter in GelreDome, „want de ranglijst liegt nooit.” Af­gelopen vrijdag verklaarde hij al: „Ik denk dat wij op dit moment het meest stabiel zijn.”

Al te veel waarde wilde de coach niet hechten aan de tussentijdse topklassering. „We zitten nog vroeg in het seizoen en de onder­linge verschillen zijn erg klein, ook wat het aantal punten betreft”, zei Bosz. „Daarom vind ik de ontwik­keling van mijn elftal belangrijker dan de huidige stand op de rang­lijst.”

Het was de derde keer dat Vitesse dit seizoen de eerste plek kon vero­veren. Eerdere pogingen misluk­ten, door de nederlaag in het in­haalduel met ADO (2-1) en door­dat Vitesse tegen FC Groningen een 2-0 voorsprong verspeelde (2-2). Vorig seizoen flirtte Vitesse eveneens drie keer met de kopposi­tie. Dat deed het toen telkens ver­geefs. Vitesse eindigde als vierde.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: