7 november 2016 In de media

Vitesse is vooral zijn eigen vijand

Alarmerend, onthutsend, schrijnend. Ricky van Wolfswinkel draaide na het echec tegen Heracles (1-2) nergens omheen. “We doen zoveel fout”, sprak de spits van Vitesse.
"Zelfs een simpele pass over een paar meter komt niet aan. Het leek echt helemaal nergens op."

Van Wolfswinkel scoorde. Knap, want de aanvalsleider van de Arnhemse club kreeg in negentig minuten nauwelijks een fatsoenlijke bal. "Het tempo ligt ook veel te laag", wist Van Wolfswinkel. "Er is heel weinig beweging. Weinig diepgang. En we tonen geen lef. Risico? Daar kiezen wij niet eens voor. Maar dan gaan simpele ballen óók nog eens fout. Dan schiet het allemaal niet op."

Van Wolfswinkel zag de worsteling. De onzekerheid. De hoon vanuit het publiek in GelreDome, die de last op de schouders van alles en iedereen slechts verhoogde. "Of deze groep mentaal broos is? Jazeker. De sfeer in het stadion raakt spelers. Vooral de jongeren. Dan zie je ook dat menigeen de bal niet meer wil hebben. Dat de verantwoordelijkheid steeds wordt afgeschoven."

"Dat is dan een last, maar wij moeten mentaal natuurlijk wel een stuk harder zijn. We moeten gewoon direct tegen elkaar zijn. We zijn allemaal vrienden, maar je mag je mond wel open doen, hoor. Pas dan is er ook een kans op verbetering van bepaalde zaken."

Een groepsgesprek volgt komende week vanzelf, zei Van Wolfswinkel. "Dit is geen sportieve crisis. Daarvoor is het nog veel te vroeg. Maar wij moeten wel gewoon resultaten behalen. Je gaat me toch niet vertellen dat Heracles beter is dan Vitesse? Of NEC? Het moet gewoon veel beter."

"Wij moeten uit die nare flow komen. Die komt voort uit de resultaten tegen AZ (2-2), NEC (1-1) en nu Heracles. Wedstrijden waarin we de winst lieten liggen. Aan de sfeer in de groep ligt het echt niet. Maar we brengen niet genoeg. We zijn momenteel niet goed genoeg. Daar kunnen we met zijn allen niet omheen."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: