9 september 2016 In de media

Vitesse jaagt op stunt in Amsterdam

Een zege van Vitesse bij Ajax is een stunt. De Arnhemse club won in de eredivisie tot nu toe slechts 5 keer in Amsterdam. De laatste zege van de Gelderse club in de Arena dateert van 2014, maar dat was in het bekertoernooi. Vitesse won daarin met liefst 4-0, onder andere door twee goals van huidig Ajacied Bertrand Traoré.
Ajax won 26 van zijn 31 eredivisieduels met Vitesse in Amsterdam. De Arnhemmers wonnen 5 keer en het werd opvallenderwijs nog nooit gelijk. Ajax maakte 100 doelpunten in deze 31 duels. Vorig seizoen won Ajax op 23 januari met 1-0 door een goal van Riechedly Bazoer na 25 seconden.

Qazaishvili 
De laatste uitzege van Vitesse in Amsterdam in de eredivisie dateert van 2 november 2013. De Arnhemse goal werd in de 90ste minuut gemaakt door Valeri Qazaishvili. Peter Bosz, nu aan het roer in Amsterdam, was destijds trainer van Vitesse.

In de eerste thuiswedstrijd van Ajax tegen Vitesse in 1972 werd een monsterscore neergezet: 12-1. Nooit scoorde één club zo vaak in 1 wedstrijd in de eredivisie. De 12-1 geldt nog steeds als de grootste overwinning ooit in de eredivisie en is ook de enige keer dat Ajax dubbele cijfers haalde in een competitiewedstrijd.

Klaassen
Ajax kan voor het eerst in de historie in de eerste 3 thuisduels van het seizoen zonder overwinning blijven. Ajax hield in de vorige wedstrijd tegen Go Ahead Eagles voor het eerst dit seizoen in een officieel duel het doel schoon.

Davy Klaassen maakte dit seizoen 8 van de 14 doelpunten van Ajax in alle competities. De Oranje-international is de enige speler die dit seizoen in elke speelronde minimaal een goal of een assist noteerde. De international van Oranje is dit seizoen in totaal bij 5 eredivisie-goals betrokken (4 goals, 1 assist), het meest van alle spelers in de competitie.

Traoré
Voor Bertrand Traoré is het duel een weerzien met Vitesse. De Chelsea-huurling speelde anderhalf jaar voor de Arnhemse club. In 42 eredivisie-duels overlegde hij 16 goals. Bij Ajax maakt Hakim Ziyech vermoedelijk zijn debuut. De aanvaller was in zijn periode bij FC Twente bij meer dan 50 procent van de goals betrokken. In 57 van de 110 goals had hij een aandeel (30 goals, 27 assists).

Trainer Peter Bosz van Ajax was speler en trainer van Vitesse. Tussen 1981 en 1984 speelde hij er 81 duels (2 goals) in de eerste divisie. Als trainer was hij tweeënhalf jaar (2013-januari 2016) werkzaam in Arnhem.

Van Wolfswinkel
Vitesse staat nu op 7 punten, evenveel als vorig seizoen na 4 duels onder Peter Bosz. Van de 6 eredivisieduels die Vitesse dit kalenderjaar won, werden er 5 op vreemde bodem gespeeld. Vitesse maakte alle 7 doelpunten dit seizoen in de eerste helft. Vitesse, Ajax en Excelsior zijn de enige teams die dit seizoen in elk van hun competitieduels de openingstreffer scoorden. Ricky van Wolfswinkel scoorde 3 keer in 5 competitiewedstrijden tegen Ajax. Alleen tegen Willem II (5) scoorde hij vaker in de eredivisie.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: