7 januari 2014 In de media

Vitesse kaart zaak-Mori aan bij FIFA

De leiding van Vitesse gaat bij de FIFA de zaak-Dan Mori aankaarten. De Israëlische verdediger van de Arnhemse club kreeg op het allerlaatste moment te horen dat hij niet welkom was in de Verenigde Arabische Emiraten, waar coach Peter Bosz met zijn selectie deze week een trainingskamp heeft opgeslagen.

Binnen de FIFA erkennen de voetballidstaten – de Emiraten en Israël zijn allebei lid van de wereldvoetbalbond – elkaar wel. De gedeelde koploper van de eredivisie was ook lang in de veronderstelling dat Mori wel welkom was in het land. De wedstrijdorganisator, de tussenpersoon die het trainingskamp en de twee oefenduels tegen Duitse topclubs heeft georganiseerd, had vanuit het buitenland meerdere keren bevestigd dat er voor Mori geen problemen zouden zijn.

"Pas 24 uur voor vertrek hoorde de club dat hij toch niet welkom was”, zegt Ester Bal, woordvoerster namens de directie van Vitesse. "Op dat moment heeft Dan Mori tegen ons gezegd dat het elftal absoluut op trainingskamp moest gaan."

 De Arnhemmers voelen zich in een hoek gedrukt door de politiek, omdat er op dit moment dingen worden geëist van Vitesse die door veel grotere partijen op andere terreinen waar sport en politiek elkaar kruisen totaal niet worden waargemaakt. De regering reist straks ook gewoon af naar de Olympische Spelen in Rusland, waar veel misstanden zijn.

Wat de politiek volgens Vitesse vergeet, is dat de club makkelijk een andere koers had kunnen varen als de weigering om een Israëlische voetballer toe te laten vier weken eerder bekend was geweest.

Bal: "Dan hadden we een alternatief kunnen bedenken. Over twee weken wordt de competitie hervat. Voor een grote selectie is in Abu Dhabi een compleet trainingsprogramma in elkaar gedraaid. Dat heeft veel werk gekost en wij hebben afspraken met onze tegenstanders. Het elftal van Vitesse moet een goede voorbereiding kunnen doen op de hervatting van de competitie. Het was voor de club onmogelijk om 24 uur voor vertrek met een alternatieve voorbereiding te komen.”

Vitesse erkent wel degelijk de gevoeligheid van de zaak – "Wij zijn het ook niet eens met de gang van zaken” – en heeft ook begrip voor een deel van de kritiek. De club zal een volgende keer direct met het ministerie van Buitenlandse Zaken contact opnemen. De voetbalclub is nu te goed van vertrouwen geweest bij de organisatie die Vitesse naar Abu Dhabi heeft gehaald.

 

De Telegraaf

Hoofdsponsor: