11 mei 2021 In de media

Vitesse kan volgend seizoen zomaar tegen dames spelen in de KNVB-beker

Vrouwen mogen vanaf volgend seizoen tot aan het hoogste amateurniveau meevoetballen met de mannen. De KNVB biedt zelfs een begeleidingstraject aan om speelsters makkelijker te laten instromen. Verenigingen hoeven op hun beurt geen dispensatie meer aan te vragen.

‘Historisch moment’

De voetbalbond spreekt zelfs van een mijlpaal, een “historisch moment voor het amateurvoetbal én wereldwijd”.

Hoewel het huidige amateurseizoen vanwege de coronapandemie maar een paar wedstrijden duurde, maakte de KNVB wel werk van een pilot bij de Friese amateurvereniging vv Foarut. Daar kreeg Ellen Fokkema vorig seizoen toestemming van de bond om met het eerste mannenteam mee te doen.

De ervaringen met Fokkema hebben de KNVB ertoe bewogen de regelgeving voor gemengd voetbal zelfs flink te verruimen, tot en met de A-categorie bij de amateurs aan toe. Dat is tot en met de tweede divisie, het derde niveau van Nederland.

Tegen Vitesse in de KNVB-beker

Theoretisch gezien kunnen er volgend seizoen dus ook vrouwen tegen Ajax, PSV en Vitesse spelen in de KNVB-beker.

Vrouwen mochten in de senioren wel in de B-categorie bij de mannen actief blijven, de laag spelende reserveteams. “Wij zien op basis van de huidige tijdsgeest en recente onderzoeksresultaten geen reden meer om daaraan vast te houden en kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit”, aldus Van der Zee.

Bron: NOS - Bew. SV / Foto's: SV

Hoofdsponsor: