14 februari 2020 In de media

Vitesse kiest voor realisme tegen Heerenveen

Vitesse snakt na vier duels zonder zege naar een overwinning. Zondag komt SC Heerenveen op bezoek in GelreDome.
Edward Sturing is momenteel niet te benijden. De trainer zag Vitesse in vier wedstrijden één maal scoren. En dat levert bij de bevlogen Eerbeker de nodige ergernissen op. 'Zorgen maak ik me niet, maar dit frustreert absoluut. We creëren te weinig en scoren dus ook te weinig. Tegen Ajax zag ik wel weer de werklust, maar voetballend kwamen we een hoop tekort', zegt Sturing over het dal waar Vitesse al weken in zit. 

Zaterdag leverde de Arnhemse club tegen FC Groningen een slechte prestatie met een 1-0 nederlaag tot gevolg. 'Maar toen lag het aan andere dingen, want we hadden wel veel de bal.' Woensdag ging Vitesse kansloos ten onder tegen Ajax in de kwartfinales van de beker. Daarmee werd de kortste weg naar Europees voetbal doorgeknipt. En ook tegen degradatiekandidaat ADO Den Haag was het twee weken geleden ondermaats wat de Gelderse subtopper liet zien. 

Bazoer ernaast
De slechte serie heeft het vertrouwen van de selectie aangetast. 'Het vertrouwen neemt zeker niet toe als je twee keer verliest. Maar dat kan bij Vitesse gebeuren', vindt Sturing. Toch zal Vitesse, dat Europees voetbal wil halen, zich zondag moeten oprichten om niet in een serieuze vrije val te raken. Sturing passeert net als tegen Ajax Richedly Bazoer. Hij vindt dat de Utrechter zowel op voetbalgebied als qua instelling veel te weinig levert.

'Ik ben niet tevreden over Bazoer. Zeker in de omschakeling bij balverlies. Aan de bal is hij een goede voetballer. We gaan ook weer met hem aan de slag, maar dat ligt vooral ook aan hemzelf. Hoeveel energie wil hij erin stoppen? Ja, ik probeer hem absoluut te raken. Maar ik laat hem niet vallen. Dat moet je nooit doen bij een speler.'

Elftal ongewijzigd
Oussama Tannane is tegen Heerenveen opnieuw de aanvallende middenvelder achter Tim Matavz. Tegen Heerenveen (aanvang 12.15 uur) worden geen wijzigingen in de opstelling verwacht. Eli Dasa is klaar voor een rentree in de basis, maar Sturing houdt de Israëliër nog op de bank. Dat geldt ook voor linksback Joshua Brenet. Max Clark, al weken niet in vorm, blijft voorlopig nog de voorkeur krijgen. Sturing wilde na de training vrijdag nog geen opstelling vrijgeven. 

Realisme
Vitesse zal zich thuis niet ingraven, maar ook niet vol op de aanval spelen. Realisme is volgens Sturing noodzaak nu resultaten en veldspel tegenvallen. Het elftal moet terug naar een bepaalde zekerheid. 'Je ziet al dat we wat meer achteruit lopen nu het minder gaat. We zullen misschien wat minder hoog druk zetten. Daarnaast moet je altijd kijken naar de spelers die je hebt en wat de kwaliteiten zijn die zij hebben.'

Vitesse staat zesde en ligt nog op koers voor de play-offs om Europees voetbal. Voor Heerenveen wordt het bereiken van die play-offs een lastig karwei. De Friezen hebben zes punten minder dan Vitesse en staan nu tiende. 

Opstelling Vitesse: Pasveer, Lelieveld, Doekhi, Obispo, Clark; Bero, Tannane, Tronstad; Dicko, Matavz en Linssen. 

Omroep Gelderland / foto’s SV

Hoofdsponsor: