13 augustus 2021 In de media

Vitesse knokt zich in Ierland naar play-offs

Vitesse heeft dankzij een 1-2 zege op Dundalk FC de play-offs van de UEFA Europa Conference League gehaald. Matúš Bero en Yann Gboho waren in de eerst helft trefzeker. Een rake penalty van Hoban bracht de spanning in de tweede helft totaal terug, maar met vechtlust trokken de Arnhemmers de overwinning over de streep.

De ploeg van Thomas Letsch trad aan met twee wijzigingen in de basis ten opzichte van vorige week. Dominik Oroz nam de plek van Tomáš Hájek in en Oussama Darfalou verving de geschorste Loïs Openda.

Al binnen een minuut waren de Ierse supporters hoorbaar, nadat Michael Duffy de bal in het doel had geschoten. Arbiter Alain Durieux constateerde echter buitenspel en zo werd de goal afgekeurd. Niet veel later was daar de eerste dreiging voor het andere doel. Danilho Doekhi was tot tweemaal toe gevaarlijk, maar zijn inzetten werden beiden weggewerkt. Ook Nikolai Baden Frederiksen liet zich horen. Behendig en snel stoomde hij op tot in de zestien meter, maar de aanvaller kwam niet tot een doelpoging.

Ook Dundalk FC kreeg mogelijkheden. Een schot van Patrick Hoban ging, via de vingertoppen van Markus Schubert, ternauwernood naast het doel. En de doelman had meer te doen. Slechts een paar tellen later moest de Duitser opnieuw redding brengen bij een pegel van Patrick McEleney. Daarmee voorkwam hij dat de Ieren op voorsprong kwamen.

Iets dat de Dundalk FC-doelman Alessio Abibi niet lukte. Na de openingsgoal van vorige week, was het opnieuw Bero die het eerste doelpunt van de wedstrijd op zijn naam mocht schrijven. Na een geblokkeerd schot van Frederiksen, tikte de middenvelder de bal binnen: 0-1. Het was alweer het vijfde Europese doelpunt voor de Slowaak. Daarna was Million Manhoef dicht bij een doelpunt, maar zijn bal werd van de lijn geweerd.

Het tweede Arnhemse doelpunt kwam op naam van Gboho. Wederom was het Frederiksen, die een belangrijke rol speelde bij de treffer. De Deen gaf de bal mee aan Gboho, die koelbloedig afrondde en daarmee de marge verdubbelde: 0-2. Op slag van rust had Darfalou nog de mogelijkheid om het derde doelpunt te maken, maar hij stuitte daarbij op keeper Abibi.

In de tweede helft lieten de Ieren zien, zich nog niet gewonnen te geven. Duffy, die in de eerste minuut van de wedstrijd ook al gevaarlijk was, kopte de bal naast. Niet veel later verdween nog een kopbal naast de palen. Tot daar in de 71ste minuut de bal op de stip ging. Hoban schoot raak en bracht de spanning volledig terug in de wedstrijd: 1-2. In een spannende slotfase waren er voor de Ieren nog verschillende mogelijkheden, maar wisten de Arnhemmers de gelijkmaker te voorkomen. Zo werd de overwinning in Dublin over de streep getrokken.

Vitesse neemt het in de play-offs van de UEFA Europa Conference League op tegen Anderlecht. De club uit België won vanavond met 2-1 van het Albanese KF Laçi.

Dundalk FC vs Vitesse 2-1 (0-2)

28’ Bero 0-1; 38’ Gboho 0-2; 71’ Hoban 1-2

Kaarten: 76’ Manhoef; 78’ Kelly; 83’ Von Moos; 86’ Oroz; 93’ Hoban; 93’ Bazoer; 94’ Darfalou; 94’ Jurkovskis