16 mei 2021 In de media

Vitesse komt niet langs landskampioen Ajax

Vitesse heeft vanmiddag de laatste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen verloren van Ajax. Sebastien Haller opende de score waarna Antony die verdubbelde. Loïs Openda zorgde voor de aansluitingstreffer maar een doelpunt van Lisandro Martinez besloot de wedstrijd: 1-3

Vitesse was met de vierde plaats op de ranglijst al zeker van een Europees ticket. Daardoor was er ruimte om te rouleren en spelers rust te geven. Dat betekende een basisplaats voor Hilary Gong, Daan Huisman en Enrico Hernandez. Bij Ajax keerde Dusan Tadic, Ryan Gravenberch en Antony terug in de basis. De jonge Kian Fitz-Jim zat voor het eerst bij de selectie.

In de eerste fase van de wedstrijd was het zoeken voor beide teams wie het initiatief ging nemen in deze laatste wedstrijd van dit Eredivisie-seizoen. In de 12eminuut sloeg Ajax toe. Gravenberch gaf een steekpass op Jurgen Ekkelenkamp en die legde de bal breed voor Haller die koeltjes de openingstreffer en tevens de honderdste Eredivisie-treffer voor Ajax dit seizoen binnen tikte: 0-1

Ajax liet zien de controle over de wedstrijd te behouden, maar Vitesse maakte het de kampioen van de Eredivisie niet makkelijk en stond verdedigend sterk. Ajax creëerde een aantal kansen met een schot van Ekkelenkamp die gered werd door Remko Pasveer, een schuiver van Perr Schuurs die voorlangs ging en een schot van Mohammed Kudus op de paal.

Vitesse kon er een aantal keer gevaarlijk uitkomen, zo ook met de snelle Maximilian Wittek die meters mocht maken en kon opkomen langs het middenveld. Zijn schot in de korte hoek werd gered door Maarten Stekelenburg.

Vlak voor rust maakte Ajax effectief gebruik van de counter waar Tadic Ekkelenkamp inspeelde die vervolgens voorgaf en Antony als eindstation bereikte: 2-0.

Slechts enkele secondes later kwam Vitesse alweer terug. Openda kwam langs Stekelenburg en schoof de bal in een leeg doel binnen: 1-2.

In de tweede helft hing een doelpunt van de Amsterdammers meer in de lucht dan een van de Arnhemmers. Ajax werd onder meer gevaarlijk via Tadic die de bal strak voorgaf maar Sondre Tronstad zat er tussen. Vitesse kreeg meer de drang naar voren en met nog twintig minuten op de klok kreeg de ploeg de mogelijkheid op de gelijkmaker. Eli Dasa gaf een strakke, lage voorzet vanaf rechts die Wittek bereikte. De back schoot de bal echter over het doel. Slechts enkele minuten later was het Openda die de voorzet gaf, maar zijn inzet bereikte geen eindstation. Aan de andere kant werd het eindstation wel gevonden. Uit een corner kon Martinez binnen tikken.

Openda kreeg de uitgelegen kans om wederom de aansluitingstreffer te verzorgen. De vleugelspits speelde zich vrij voor het Amsterdams doel, maar kapte net iets te vaak waardoor hij de bal moest afleggen op invaller Idrissa Touré die over schoot.

Bron: Vitesse / Foto's: SV