26 januari 2014 In de media

Vitesse laat punten liggen in bloedeloze derby

Ajax kan zondag alleen koploper worden bij winst op Go Ahead Eagles, doordat Vitesse punten heeft laten liggen in de wedstrijd tegen NEC.
De bijna geheel bloedeloze Gelderse derby, waarin de Arnhemmers niet goed speelden, werd met 1-1 gelijkgespeeld. Pas in de slotfase kwam de wedstrijd echt los.

Het was Vitesse dat in het eigen GelreDome Stadion het sterkste uit de startblokken kwam, maar naarmate de eerste minuten waren verstreken, bleek NEC steeds gevaarlijker te worden. Voornamelijk uit standaardsituaties verschenen de Nijmegenaren al zo nu en dan gevaarlijk voor het doel van Piet Velthuizen. Toch was het Vitesse dat uit een standaardsituatie scoorde. Dan Mori, die vanwege het gebeuren rondom het trainingskamp sindskort de bijnaam Abu Dhabi heeft, kopte een hoekschop van Christian Atsu achter Kalle Johnsson. Daarmee maakte de verdediger zijn eerste goal in dienst van de Arnhemmers.

Nog voor rust kreeg NEC een grote kans om de score gelijk te trekken. Samuel Stefanik kreeg de bal in de zestienmeter voor zijn voeten en kreeg de mogelijkheid uit te halen. Zijn schot eindigde echter tegen een verdediger van Vitesse aan. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Michael Higdon de bal nipt over het doel van Velthuizen heen. Aan de overzijde moest Johnsson in actie komen op een schot van Atsu. Dat deed de keeper goed, waardoor het in de eerste helft slechts bij 1-0 bleef.

Na de theepauze golfde het spel op en neer. Beide partijen werden niet zeer gevaarlijk. In de 61ste minuut was het toch bijna NEC dat op gelijke hoogte kwam. Een voorzet van Christoph Hemlein werd van richting veranderd door Frank van der Heijden. Het scheelde maar weinig of de centrale verdediger had een eigen doelpunt gemaakt. Vanaf dat moment voelden de Nijmegenaren echter wel steeds meer dat er iets te halen viel in het GelreDome. NEC kreeg steeds meer kansen en kwam in de 71ste minuut op gelijke hoogte. Via Stefanik kwam de bal met geluk voor de voeten van Higdon, die besloot uit te halen en knalde de gelijkmaker binnen. Dat bleek de laatste goal van het duel te zijn, ondanks dat beide partijen in de slotfase nog de winnende goal hadden kunnen maken.