23 oktober 2016 In de media

Vitesse laat twee punten liggen in Gelderse derby

De Gelderse derby tussen NEC en Vitesse kende zondag geen winnaar: 1-1. Navarone Foor leek lang op weg om zijn oude club de das om te doen, maar de Nijmegenaren kwamen in de slotfase langszij.
Vitesse startte fel, maar zag NEC naarmate de eerste helft vorderde de controle overnemen. De Arnhemse gasten kwamen buiten een goede poging van Julian Von Haacke – en een dito redding van Eloy Room – weinig in de problemen. De bal viel uiteindelijk aan de andere kant binnen. Alsof het zo moest zijn opende Foor namens Vitesse de score. Ricky van Wolfswinkel kreeg uit een counter drie NEC-verdedigers achter zich aan. Niemand had oog voor Foor, die de bal kreeg en koeltjes afrondde.

Na rust was NEC erop gebrand om de treffer van Foor goed te maken. Trainer Peter Hyballa hoopte dat te bereiken met een dubbele wissel. Jay-Roy Grot en Janio Bikel bleven in de kleedkamer achter en Taiwo Awoniyi en Reagy Ofosu losten hen af. NEC ging voor de gelijkmaker, maar creëerde slechts enkele kansen.

Dario Dumic leek voor de gelijkmaker van NEC te zorgen, maar Taiwo Awoniyi kreeg de goal op zijn naam.Een echte derby was het zeker. Na ruim een uur spelen werd het duel kort gestaakt. Een opstootje tussen onder anderen Dario Dumic en Guram Kashia was voor fans uit het fanatieke NEC-vak reden om van alles op het veld te gooien. Al snel besloot scheidsrechter Pol van Boekel om de spelers naar binnen te dirigeren. De stadionspeaker van NEC probeerde de supporters tot rust te manen en legde treffend uit: 'Dit kost veel geld en jullie weten: dat hebben we niet.'

Het strijdende NEC kreeg uiteindelijk een beloning. Awoniyi kreeg de treffer op zijn naam nadat Dumic het voorbereidend werk leverde. De verdediger tikte de bal richting doel en Awoniyi gaf het laatste zetje. Voor NEC maakte het niet veel uit wie er scoorde, de bal lag erin: 1-1.

In de 93ste minuut leek Lewis Baker Vitesse alsnog de punten te schenken. Nadat Joris Delle een schot van Van Wolfswinkel wegstompte, scoorde Baker in de rebound. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Beide clubs schieten op de ranglijst weinig op met een punt. Vitesse staat zevende met vijftien punten. NEC blijft twaalfde, maar komt wel op gelijke hoogte met Excelsior. De teams hebben allebei tien punten.
 

VI / Foto’s SV

Hoofdsponsor: