2 juli 2016 In de media

Vitesse maakt induk met een 2-0 winst op Shakhtar

Vitesse is de oefencampage in aanloop van het seizoen 2016-2017 sterk begonnen.
In het Gelderse Loenen werd Shakhtar Donetsk, de halve finalist van de Europa League, met 2-0 aan de kant gezet. Yuning  Zhang in de eerste en Mitchell van Bergen in de tweede helft tekenden voor de Arnhemse goals.

Vitesse begon fris en met een redelijk hoog tempo voor een oefenpartij aan de wedstrijd. Toch had Shakhtar de betere kansen. Eloy Room keerde twee kansen van de Brazilianen Eduardo en Taison.

Milot Rashica was een plaag voor de Shakhtar-verdediging en was voortdurend zijn tegenstander de baas. Na 20 minuten spelen liet Rashica opnieuw de Oekraïense back zijn hielen zien en leverde een bekeken voorzet af. Yuning Zhang liet de keeper kansloos en kopte de bal hard in de hoek: 1-0.

Na de treffer van Zhang waren de Oekraïners opnieuw twee keer gevaarlijk maar misten in de afwerking. Vitesse bleef in de slotfase van de eerste helft simpel overeind. Navarone Foor viel op door het felle verdedigen en voortdurend coachen van zijn teamleden.

Vitesse begon met een compleet ander elftal aan de tweede helft. Vitesse-talenten Leeroy Schorea en Boyd Lucassen maakten als backs tegen Shakhtar hun officieuze debuut in het eerste van Vitesse.

Mitchell van Bergen liet zien dat hij een reëel alternatief voor Rashica op de rechtervleugel is. Hij beloonde zichzelf voor zijn goede spel en scoorde na een uur spelen de 2-0 voor Vitesse. De 16-jarige rechtsbuiten maakte een rush langs de rechterkant, kwam handig naar binnen, omspeelde de Shakhtar doelman en schoof de bal simpel in het doel.

Beide ploegen kregen in de resterende tijd nog wat kansen, maar dat leverde geen goals meer op. Vitesse speelde een solide partij en gaf maar enkele kansjes weg.

Kevin Diks deed de warming up mee, maar kwam niet binnen de lijnen. Vitesse is met Fiorentina nagenoeg akkoord over een transfer van het Vitesse-talent en nam wellicht geen risico op een blessure. De verwachting is dat de transfer binnen een aantal dagen rondkomt. Vitesse heeft met Kelvin Leerdam en Julian Lelieveld alternatieven voor de rechtsback positie.

Opstelling eerste helft: Room, Leerdam, Kashia, Oude Kotte, Ota; Yeini, Baker, Foor; Rashica, Zhang, Koryan.

Opstelling tweede helft: Houwen, Schorea, Kruiswijk, Van der Werf, Lucassen; Nakamba, Qazaishvili, Osman; Van Bergen, Dauda, Nathan.