26 september 2015 In de media

Vitesse mag de parel Solanke polijsten

Binnen Chelsea wordt hij gezien als misschien wel het grootste talent.
Manager José Mourinho noemde hem al eens 'een pareltje' dat op termijn zal uitgroeien tot een grote internationale speler. Om te rijpen en klaargestoomd te worden voor de top heeft Chelsea Dominic Solanke voor minimaal een seizoen gestald bij Vitesse.

In Arnhem stond de net 18 jaar geworden centrumspits tot nu toe twee keer in de basis. Zaterdag in de uitwedstrijd tegen Heerenveen staat hij voor de derde keer binnen een week aan de aftrap. "Dat is wat je wil als voetballer. Veel wedstrijden spelen", zegt Solanke.

"Het begin voor mij hier was frustrerend", zegt hij op de fraaie trainingsaccommodatie van Vitesse op Papendal. "Ik was nog niet speelgerechtigd en moest wachten. Daar houd ik niet van. Alleen maar trainen is niet leuk. Nu heb ik twee keer in de basis gestaan. Gelukkig voelde ik mij al snel welkom en ben ik direct opgenomen in de groep. Dat gebeurde met een warm gevoel. Dit is op dit moment de goede plek voor mij."

Enorme spirit voelbaar

Solanke, een bescheiden Engelsman met Nigeriaanse roots, kwam op zevenjarige leeftijd in de jeugdopleiding van Chelsea terecht. Hij doorliep in Londen alle jeugdteams en deed dat ook bij de Engelse nationale ploeg. De overgang naar de Nederlandse eredivisie is zeker voelbaar.

Solanke: "Het is voor mij wel anders nu. Chelsea is één van de grootste ploegen ter wereld. Dat merk je elke dag. Er is altijd druk. Iedereen wil alles weten over de club. En niet alleen in Engeland… Waar je ook komt."

De spits is blij met de mentaliteit in Arnhem. "In vergelijking met de Engelse jeugdteams waar ik voor speelde, is bij Vitesse wel een enorme spirit voelbaar. Deze groep wil echt vechten met elkaar om te winnen. Dat proef je gewoon als je hier bent."

De Engelse jeugdinternational was vorig jaar topscorer in de prestigieuze UEFA Youth League. Vorig seizoen was Solanke de jongste speler ooit namens Chelsea in de Champions League. Op 21 oktober debuteerde hij als invaller tijdens de groepswedstrijd tegen NK Maribor.

Dromen waarmaken

Vitesse is voor Solanke een springplank. "Ik wil me ontwikkelen en een betere speler worden. Dat kan hier. De omstandigheden zijn perfect. Mijn doel is op termijn naar een grote competitie om te voetballen in een topteam. Misschien wordt dat Chelsea. Dat is van jongs af aan wel mijn droom. Maar dat geldt voor zo veel spelers."

Mourinho sprak afgelopen zomer al lovende woorden over Solanke toen hij in de voorbereiding op het seizoen met Chelsea een oefenduel speelde met Vitesse. "Het is leuk dat hij zegt dat ik een pareltje ben", zegt Solanke ietwat verlegen. 

"Maar ik sta pas aan het begin, ik heb nog niets bewezen. Ooit hoop ik mijn dromen waar te maken. Voorlopig moet ik de focus houden op hard werken en beter worden."

Vertrouwde gezichten

Dat Mourinho dit seizoen een valse start beleefde met Chelsea en zelfs enigszins onder vuur kwam te liggen, vindt Solanke niet zo raar. "Je kunt niet altijd winnen. Soms sta je dan even alleen. Maar we weten allemaal dat hij veel gewonnen heeft, dus ik verwacht geen problemen. Hij is gewoon een ongelooflijk goede manager en hij houdt van winnen. Dat zie je in elke stap die hij zet, in alles wat hij doet."Solanke scoort eerste eredivisiegoal voor Vitesse

Terug naar Vitesse waar Solanke tegen Cambuur zijn eerste eredivisiegoal liet noteren en in het duel met De Graafschap zondag goed was voor een assist. In Arnhem trekt hij veel op met jongens als Lewis Baker en Issy Brown. Talenten die ook werden opgeleid bij de Londense topclub. 

Solanke: "Als je van huis bent, is het fijn vertrouwde gezichten om je heen te hebben. Dat helpt. We zijn ook buiten het voetbal veel samen en hebben al vanaf heel jonge leeftijd een sterke band."
 

 
NOS / Foto’s SV

Hoofdsponsor: