1 april 2024 In de media

Vitesse met lege handen in Alkmaar

Een op papier lastige wedstrijd in Alkmaar zaterdagavond tegen de nummer vier van de Eredivisie: AZ. In een goedgevuld stadion nam de ploeg van Edward Sturing het op tegen die van Maarten Martens. Het werd 2-0.

Sturing moest flink wat aanpassingen doorvoeren door blessures en uitval. Zo ontbraken Melle Meulensteen, Kacper Kozlowski, Mexx Meerdink en Mica Pinto. Achterin stond Enzo Cornelisse daardoor in de basis. In de spits was het Thomas Buitink met een plek in de basiself. Het middenveld werd gevormd door Paxten Aaronson, Marco van Ginkel en Mathijs Tielemans.

Al in de zesde minuut leek Vitesse op een ongelukkige manier op achterstand te komen door een doelpunt van Dani de Wit, maar de goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. Een paar minuten later was er een levensgrote kans voor Vangelis Pavlidis, maar Eloy Room redde uitstekend. Zo bleven de geel-zwarten al wankelend op de been.

Na het kwartier voetballen leek Vitesse de Alkmaarders iets beter onder controle te krijgen. Toch was het AZ met de grote kansen. Net voor het halfuur kon Pavlidis zo binnenschuiven, maar ook dit werd door Room voorkomen. De keeper wist het doel de eerste helft schoon te houden en de ploegen gingen zo met 0-0 rusten.

Vitesse kwam na rust met dezelfde elf spelers ten tonele. Bij AZ bleef Ruben van Bommel achter in de kleedkamer. Myron van Brederode verving de aanvaller. De eerste kans van de tweede helft was voor AZ, waar David Møller Wolfe rakelings naast schoot. Aan de andere kant belandde een schot van Vitesse op de vuisten van Mathew Ryan. In de 53eminuut bleek het vele verdedigen dan toch onhoudbaar voor de mannen in het geel-zwart. Uit een corner viel de 1-0, door doelpuntenmaker Dani de Wit.

Ondanks de achterstand voetbalde de equipe uit Arnhem een stuk beter in de tweede helft. Het leverde alleen geen grote kansen op en AZ bleef leidend. In de 64e minuut werd de voorsprong van de Alkmaarders verdubbeld. Pavlidis schoof binnen. Daarmee leek Vitesse wederom af te koersen op een nederlaag.

Sturing gaf niet op en bracht Andy Visser voor Thomas Buitink en Adrian Mazilu voor Amine Boutrah. Hoewel Vitesse in de slotfase best aan voetballen toe kwam, mocht het niet meer baten. De geel-zwarten konden niet stunten en gingen met lege handen terug naar Arnhem.

AZ – Vitesse 2-0 (0-0)
53’ De Wit (1-0)
64’ Pavlidis (2-0)

Scheidsrechter: Jannick van der Laan