15 oktober 2016 In de media

Vitesse moet alsnog punt delen met AZ 2-2

Vitesse heeft zaterdagavond, ondanks een 0-2 voorsprong, de punten moeten delen met AZ. Namens Vitesse scoorden Lewis Baker en Ricky van Wolfswinkel.
Henk Fraser koos in het AFAS Stadion voor Matt Miazga in het hart van de defensie. De Amerikaan verving de geblesseerde Maikel van der Werff, en kreeg daarmee de voorkeur boven Kosuke Ota die ook een optie was om vanaf het begin te starten. Miazga maakte zijn debuut in de basis bij Vitesse.

De openingsfase van het duel was overduidelijk voor de Arnhemmers. Vitesse domineerde vanaf de aftrap en creëerde enkele goede kansen. Na één minuut leek Milot Rashica zijn ploeg al op voorsprong te zetten, maar doelman Rochet keerde de inzet. Tighadouni was korte tijd later twee keer dichtbij de openingstreffer, maar ook zijn schoten werden onschadelijk gemaakt door de Uruguayaanse doelman van AZ.

Vitesse stond als team uitstekend, gaf weinig kansen weg en bleef ook na de goede openingsfase geconcentreerd spelen. Na 23 minuten kwam de geel-zwarte formatie dan ook verdiend op voorsprong via de man in vorm: Lewis Baker. De middenvelder schoot een vrije trap van 20 meter haarfijn in de hoek: 0-1. Het is alweer de vijfde treffer van Baker deze competitie. Na de verdiende Arnhemse voorsprong moest AZ komen. De Alkmaarders kregen weliswaar iets meer grip, maar hadden moeite het spel te maken. De thuisploeg loerde vooral op Arnhemse foutjes om zo vanuit de omschakeling gevaarlijk te worden. Maar zoals gezegd had de ploeg van Fraser haar zaakjes goed voor elkaar.

In het begin van de tweede helft had Vitesse wat meer moeite om de bal in de ploeg te houden. AZ had een licht overwicht en kreeg via Weghorst een grote kans op de gelijkmaker. Gelukkig voor de Arnhemmers reageerde de ijzersterke Room attent op zijn kopbal. Nog geen minuut later legde scheidsrechter Gözübyük de bal aan de andere kant op de stip. Van Wolfswinkel werd vastgehouden in de zestien toen hij zich vrij wilde spelen. De Arnhemse spits ging zelf achter de bal staan en schoot onberispelijk raak: 0-2. En zo kreeg Vitesse op een ideaal moment wat meer lucht.

De treffer kwam hard aan bij de ploeg van John van den Brom. De oefenmeester bracht met Robert Mühren een nieuwe spits in de ploeg. De invaller werd al snel gevaarlijk met een harde kopbal, maar Room stond op de goede plaats. Tien minuten voor tijd was de Arnhemse keeper kansloos op de rebound van Mühren. De Alkmaarse aanvaller reageerde attent toen Room een schot van afstand wegstompte: 1-2.

De thuisploeg geloofde weer in een goed resultaat en zette Vitesse onder druk in de slotfase. AZ leek op gelijke hoogte te komen, maar de treffer werd wegens buitenspel geannuleerd. Toch ging het alsnog mis voor de bezoekers. En weer was het invaller Mühren die Vitesse pijn deed. De spits schoot een vrije trap op de rand van de zestien achter de kansloze Room: 2-2.

In de absolute slotfase kregen beide ploegen nog kansen op de winst. Invaller Zhang kopte van dichtbij naast, en aan de andere kant werd ook AZ gevaarlijk. Maar gescoord werd er niet meer waardoor Vitesse een punt meeneemt naar Arnhem.