5 december 2020 In de media

Vitesse moet dealen met het destructieve voetbal van tegenstanders

Vitesse kende tot nu toe een bijzonder goed competitieverloop. Met acht keer winst, een gelijkspel en slechts een ongelukkige verliespartij tegen Ajax in Amsterdam, kennen de Arnhemmers de beste seizoenstart uit de lange clubhistorie.

Vitesse oogt niet alleen voor de resultaten, maar ook voor het attractieve, aanvallende voetbal veel complimenten van analisten tot voetbalsupporters. ‘Vitesse speelt het beste voetbal’ is een veel gehoorde opmerking, ook buiten Arnhem.

De tegenstander in de competitie worstelen met het vroege pressievoetbal van Vitesse en zakken vaak in de slotfase door de hoeven omdat ze het voetbaltempo en de verbazingwekkende fitheid van de Arnhemmers niet kunnen bolwerken.

De laatste weken hebben de tegenstanders zich ingegraven als ze tegen Vitesse moeten aantreden. FC Groningen en Fortuna Sittard zijn daar voorbeelden van. Haast dubbele rij defensie optrekken en gokken op een gelukkige uitval. Tegen Groningen kreeg Oussama Tannane zelfs mandekking, een speltype dat sinds de zeventiger jaren niet meer gezien is op de Nederlandse velden. Puur defensief, destructief en alleen maar gericht op het voorkomen van doelpunten.
Vitesse moet nu wekelijks een oplossing vinden voor tegenstanders die ‘de bus parkeren’ in het eigen strafschopgebied. Het is aan de Arnhemmers om het spel te maken. Desondanks weten de mannen van trainer Thomas Letsch de noot vaak uiteindelijk te kraken. Omdat Vitesse spelers heeft die op basis van individuele kwaliteit een wedstrijd kunnen beslissen en door de enorme fitheid van het team. Tegenstanders kunnen het in de slotfase vaak niet meer belopen. En Vitesse heeft met Letsch een trainer in huis die nooit voor één punt gaat maar ook het lef heeft om telkens weer aanvallend te wisselen als de defensieve muur niet geslecht lijkt te gaan worden.

Zaterdagavond wacht Pec Zwolle om 21.00 uur. Ook van deze tegenstander hoeven de tv-kijkers en Vitesse-volgers weinig voetbal te verwachten. Het is opnieuw aan de mannen in het geel-zwarte shirt op een oplossing te vinden en de drie punten naar Arnhem te brengen.

Vitesse – Fortuna Sittard 2 – 0
Eredivisie 2020 – 2021
Gelredome Arnhem

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: