9 mei 2018 In de media

Vitesse moet kleur bekennen in de play-offs

Deel 1 van de missie is geslaagd: Vitesse heeft een plek in de play-offs bemachtigd. Nu is het zaak ook door te drukken.
De hartenwens van clubeigenaar Alexander Tsjigirinski is niet eenvoudig te vervullen. De weg naar de groepsfase van de Europa League zit voor Vitesse vol hobbels, bermbommen en mijnen.

Slaagt de Arnhemse club er in de play-offs te winnen, dan volgt eerst een uitermate hectische zomer met vechtvoetbal in kwalificatiewedstrijden.

Vitesse stapt bij succes in de nacompetitie eind juli in de tweede voorronde van de Europa League binnen. Dan moeten er eerst twee rondes worden overleefd. En dan volgen eind augustus nog de play-offs om definitieve plaatsing.

Het is naar de huidige Nederlandse maatstaven zo'n beetje een Mission Impossible. Die route is ook het werk voor Leonid Sloetski, de nieuwe trainer van Vitesse. Voorlopig geldt Edward Sturing als talisman van de Arnhemse club. De interim-coach probeert de eerste horde met succes te nemen met Vitesse. De dubbel met ADO Den Haag staat op het programma. Vandaag is het eerste duel in Zuid-Holland.

,,De play-offs zijn lastig genoeg", zegt de hardliner uit Eerbeek. ,,Ik wil niets weten van een favorietenrol voor Vitesse. We zijn in de competitie twee punten boven ADO geëindigd. We hebben daar verloren (1-0, LL) en thuis gewonnen (2-0, LL). Dan kunnen we niet spreken van een groot kwaliteitsverschil."

Sturing wijst op het karakter van Vitesse. ,,Bij ons kan het alle kanten op", stelt de interim-trainer. ,,Dat hebben de resultaten van dit seizoen wel laten zien. We zetten alles in op de play-offs, maar ons seizoen kan ook gewoon na een week voorbij zijn. De play-offs zitten vol valkuilen."

Sturing beschikt over een volledig fitte groep. Daarmee zijn de voorwaarden voor succes alvast aanwezig. ,,Het is een beetje een botsing van stijlen", stelt de coach. ,,ADO is fysiek sterk. Er is snelheid op de zijkanten. Ze hebben ervaren jongens. Met Lex Immers en Tim Beugelsdijk."Ontslag FraserVitesse moet kleur bekennen, weet Sturing. De vier duels onder zijn leiding in de competitie – volgend op het ontslag van Henk Fraser – vormen geen graadmeter voor de klasse van Vitesse. AZ (4-3 verlies) was in de ban van de bekerfinale, FC Twente (5-0 zege) en Sparta (7-0) zakten volledig door hun hoeven en bij Willem II (2-2) zat de handrem er bij de Arnhemse formatie op.

,,Ik vind dat wij Twente en Sparta slecht hebben gemaakt", reageert Sturing. ,,Bij AZ was het goed, maar werden individuele fouten meteen afgestraft. Willem II was gewoon niet goed. Maar nu zijn er geen excuses. Dit moet het beste Vitesse worden, dat is helder. Ik ben ook nieuwsgierig naar ons niveau tegen ADO. We gaan onze handen vol hebben aan deze klus."

Clubeigenaar Tsjigirinski hoopt thuis in Moskou op een succesvol vervolg.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: