8 mei 2023 In de media

Vitesse moet meerdere erkennen in effectief Fortuna Sittard

Vitesse heeft zondag de kans laten liggen om afstand te nemen van de onderste regionen van de Eredivisie. Waar concurrenten FC Emmen, Excelsior Rotterdam en FC Volendam eerder verloren, moest de formatie van Phillip Cocu haar meerdere erkennen in een effectiever Fortuna Sittard.

Na een onderbreking van een week in verband met de bekerfinale was het weer tijd voor een uitwedstrijd. Vitesse ging in de 31ste speelronde op bezoek bij Fortuna Sittard. Cocu koos voor de vierde maal op rij voor dezelfde basisopstelling. Zowel Vitesse als Fortuna had nog genoeg om voor te spelen. Het verschil tussen beide ploegen bedroeg voorafgaand aan het treffen maar één punt. Er waren 800 supporters meegereisd naar Limburg.

De club uit Arnhem begon fel aan de wedstrijd en deelde in de openingsfase een aantal speldenprikjes uit. In de 22ste minuut was daar bijna de goal van het seizoen. Maximilian Wittek ontving de bal van Marco van Ginkel en kon het leer vanaf een meter of 25 vol op de wreef nemen, maar de poging van de Duitser spatte helaas uiteen op de lat. De openingsfase was voor de Arnhemmers, maar naarmate de eerst helft vorderde kreeg de club uit Sittard wat meer grip op de wedstrijd. Kjell Scherpen moest voor het eerst in actie komen en had een goede redding in huis op een hard schot van Kristijan Bistrović. Vlak voor rust kon de Vitesse-goalie zich andermaal onderscheiden, ditmaal op een inzet van Embalo.

De tweede helft was amper vijf minuten oud toen de bal in het netje lag, maar wel aan de verkeerde kant. Paul Gladon kopte een scherp aangesneden voorzet achter een ditmaal kansloze Scherpen. Vlak daarvoor kopte Mohamed Sankoh nog een corner over het doel van de sterk keepende Ivor Pandur. In de fase die daarop volgde werd het team van Julio Velázquez sterker, waardoor Cocu na een uur spelen besloot om in te grijpen. Gabriel Vidović, Miliano Jonathans en Bartosz Bialek moesten de Arnhemse formatie van aanvallende impulsen voorzien.

Invaller Bialek was met zijn eerste balcontact dicht bij de gelijkmaker; hij kopte een voorzet van Wittek tegen de Fortuna-goalie aan. Aan de andere kant was het wel raak. Úmaro Embalo was in een directe confrontatie Carlens Arcus de baas en verschalkte Scherpen in de korte hoek: 2-0. De stand veranderde hierna niet meer. De geel-zwarten gingen zo met 2-0 onderuit in Sittard.

Volgende week zondag (12.15 uur) komt het reeds gedegradeerde SC Cambuur op bezoek in GelreDome.

Fortuna Sittard vs Vitesse 2-0 (0-0)
51’ Gladon 1-0
77’ Embalo 2-0

Scheidsrechter: Allard Lindhout

Gele kaarten: Guth, Siovas (Fortuna Sittard), Flamingo (Vitesse)

Fortuna Sittard
Pandur (K), Navarro (70’ Siovas), Cox (78’ Duarte), Córdoba, Bistrović (82’ Özyakup), Gladon, Pinto ©, Guth, Erdogan, Noslin (82’ Buitink), Embalo (78’ Vita)

Vitesse
Scherpen (K), Arcus, Flamingo, Isimat-Mirin (89′ Oroz), Wittek; Van Ginkel (65’ Jonathans), Meulensteen, Bero © (74’ Tronstad), Kozlowski, Manhoef (65’ Vidović), Sankoh (65’ Bialek)

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: