9 juni 2017 In de media

Vitesse moet structureel Europees voetbal spelen

De financiële basis van Vitesse is sterk verbeterd. De eredivisionist uit Arnhem ontvouwt ambitieuze plannen voor het nieuwe voetbalseizoen. ,,Het eerste grote succes maakt hongerig.”
Vitesse-eigenaar Alexander Tsjigirinski hoeft komend seizoen veel minder diep in de buidel te tasten dan in voorgaande jaren. De miljoenenverliezen bij de Arnhemse club zijn verleden tijd en kunnen komend seizoen tot een minimum worden beperkt.

Tsjigirinski (54) legt sinds de overname van de club in 2010 jaarlijks de tekorten bij voor Vitesse. De verliezen zijn voor de Rus van pakweg 22 miljoen euro in 2013 teruggebracht tot circa 6 miljoen euro op de begroting voor volgend seizoen (2017-2018). Dat is exclusief transferinkomsten. In de praktijk hoeft de clubeigenaar aan cash dus veel minder bij te dragen. Vitesse schat dat voor het volgende boekjaar in op circa één miljoen euro.

Meer televisiegelden

Vitesse heeft de voorbije jaren op allerlei vlakken de kosten teruggebracht en genereert al jaren prima transferresultaten (Kevin Diks, Wilfried Bony, Marko Vejinovic, Marco van Ginkel, Davy Pröpper). Met de vijfde plaats van de Arnhemse club in de afgelopen competitie én de historische bekertriomf in De Kuip komt er nu nog een fikse bonus in de financiële huishouding bij. Vitesse krijgt in het nieuwe voetbaljaar 1,5 miljoen euro meer aan televisiegelden. Daarbij is de eredivisionist verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Europa League. De inkomsten daarvan worden begroot op pakweg 4 miljoen euro.

,,In alles slaan we dan een slag", stelt algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse. ,,De cijfers zien er zoveel rooskleuriger uit dan in 2013 én we hebben voor het eerst in ons bestaan (125 jaar, LL) een grote prijs in Nederland gewonnen. De kosten drukken en toch presteren, het is dus wel degelijk mogelijk. Daar ben ik persoonlijk best trots op."

De 'frisse' cijfers stemmen Tsjigirinski vanzelfsprekend tevreden. De Rus stelt zelfs dat Vitesse nu moet doorpakken. De Arnhemse club moet structureel Europa in. In de eredivisie is een rangschikking tussen de derde en vijfde plaats het mani-fest. ,,Vitesse moet stabiel zijn", legt Joost de Wit uit. ,,De ambities zijn duidelijk. Het eerste grote succes maakt hongerig."

Spelersbudget

De Wit kan komend seizoen werken met een spelersbudget van circa 8 miljoen euro. Tsjigirinski heeft de opdracht meegegeven de selectie te versterken. Dat is ook noodzaak, omdat de Arnhemse club dit najaar met Europese wedstrijden een dubbel programma afwerkt. ,,Elke positie moet goed én dubbel bezet zijn", verduidelijkt De Wit. ,,De selectie moet beter zijn dan afgelopen jaar."

Daarmee is er nog veel werk te verrichten op de transfermarkt. Tot dusver heeft Vitesse alleen Thomas Bruns (Heracles Almelo) aangetrokken. ,,We moeten nog altijd slim opereren", vertelt De Wit. ,,Het salarisplafond is in de afgelopen vier jaar omlaag gegaan (van 750.000 euro per jaar naar circa 4 ton, LL). Dat staat. Maar we blijven transfer-vrije spelers halen, leggen de nadruk op onze opleiding en we huren ook komend seizoen bij Chelsea. Daarover worden nu gesprekken gevoerd. Nieuw is daarentegen onze grotere aantrekkingskracht. Met Europees voetbal is Vitesse voor potentiële versterkingen veel interessanter geworden."

Toptransfers

De successen van het voorbije jaar gaan hoogstwaarschijnlijk ook tot uitgaande toptransfers leiden. Ricky van Wolfswinkel, Milot Rashica en Marvelous Nakamba liggen bijzonder goed in de internationale markt. ,,We hebben een goede onderhandelingspositie", weet De Wit. ,,Bij transfers zetten wij met recht hoog in."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: