26 april 2018 In de media

Vitesse moet zich bewijzen tegen ‘kleintje’

Vitesse moet op jacht naar een plek in de play-offs afrekenen met een slechte balans. De Arnhemse club presteert dit jaar onder de maat tegen clubs uit het zogeheten rechterrijtje van de eredivisie. FC Twente is de hekkensluiter in Nederland. In GelreDome kan de club uit Enschede zondag degraderen.
FC Twente degradeert bij verlies in GelreDome. Bij een gelijkspel degradeert Twente als zowel Roda JC als Sparta Rotterdam minimaal een punt pakken. Bij winst degradeert FC Twente als Roda JC en Sparta allebei ook winnen.

FC Twente won op 12 december 2017 bij NAC zijn laatste uitwedstrijd in de eredivisie. De Tukkers zijn sindsdien acht uitduels op rij zonder zege (drie keer gelijk en vijf keer verlies)

FC Twente haalde slechts acht punten in 2018, het minste van alle club uit de eredivisie.

Play-offs
De matige resultaten van Vitesse bieden Twente alvast een strohalm. Duels met teams uit de onderste helft van de ranglijst leverden de Arnhemse club maar 24 punten uit 16 wedstrijden op, heeft statistiekenbureau Gracenote becijferd. Daarbij zijn de resultaten in eigen huis niet geweldig. De Gelderse club heeft Europees voetbal voor komend seizoen als doel. Interim-trainer Edward Sturing moet daarmee de play-offs veilig stelen. Vitesse heeft het ticket voor de nacompetitie nog niet binnen.

Vitesse plaatst zich voor de play-offs om Europees voetbal als er wordt gewonnen van Twente, terwijl ADO Den Haag (tegen PSV) niet wint óf als Vitesse wint en PEC Zwolle verliest.

Doelpunten
Vitesse won intussen slechts één van de laatste zes eredivisiewedstrijden. Dat was de 7-0 thuis tegen Sparta Rotterdam, in de week na het ontslag van trainer Henk Fraser. De Arnhemse club maakte in de laatste twee eredivisieduels evenveel doelpunten als in de negen wedstrijden daarvoor (tien goals).

Vitesse won intussen drie van de laatste vier thuiswedstrijden tegen FC Twente. En de Arnhemse formatie scoorde tien keer in de laatste drie thuisduel tegen de club uit Enschede.

Eerder dit seizoen werd het 1-1 in Enschede. Fredrik Jensen scoorde voor Twente, Mason Mount voor Vitesse.

Bij Vitesse staat Bryan Linssen met vier gele kaarten op scherp. Bij een volgende prent is hij geschorst. Bij FC Twente is Thomas Lam geschorst. Christian Cuevas en Tom Boere staan op scherp.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: