31 mei 2015 In de media

Vitesse na knaller tegen Heerenveen Europa in

Vitesse gaat zich via de derde voorronde proberen te plaatsen voor de Europa League. In de finale van de play-offs ontdeed het zich na een waar voetbalgevecht in het GelreDome.
Sc Heerenveen leek lang kans te maken op het ticket, maar gaf het in de slotfase weg.

Zo, wat een spektakel in Arnhem. Wederom zonder Marko Vejinovic trok de ploeg van Peter Bosz ten strijde om het onderste uit de kan te halen na de 2-2 in Friesland. Al na drie minuten zag het er slecht uit voor de zwart-gelen: Mark Uth liep weg uit de verdediging en tikte tot verbazing van keeper Eloy Room de 0-1 binnen voor de bezoekers. Opvallend is dat de Duitser al zijn vijfde goal in de play-offs maakte. Slechts Blaise N'Kufo (6 bij FC Twente), Mads Junker (8 bij Roda JC en Vitesse) en Marcus Berg (8 bij FC Groningen) maakten er meer.

Vitesse moest nu dus aanvallen, want een 0-1 verlies was niet genoeg voor Europa. En dat deed het dan ook. Zakaria Labyad zette na elf minuten voor, Guram Kashia knikte prima binnen. Nu was het weer de beurt aan Heerenveen en dat nam het heft stevig in handen. Na dik twintig minuten kwam de beloning in de vorm van wederom een goal van Uth, die met zijn schuiver dus op gelijke hoogte kwam net N'Kufo.

Open wedstrijd

Terwijl Vitesse dit seizoen moeite had om een achterstand bij rust om te buigen (dat lukte alleen tegen PEC Zwolle), ging het wel door met scoren. Vejinovic was in het veld gekomen voor Joshua McEachran en mocht een strafschop nemen: zijn vierde benutte pingel van het seizoen betekende de 2-2. De kansen waren nu voor beide ploegen gelijk en die openheid werd benut om er een fantastische wedstrijd van te maken. De bal ging op en neer en beide clubs hadden kunnen winnen. Het was echter Vitesse dat het meest daadkrachtig was.

Davy Pröpper maakte een kwartier voor tijd wellicht zijn laatste in Arnhem via een van richting veranderd schot, vijf minuten later besliste Labyad met zijn tweede het voetbalgevecht met een harde knal. Jan-Arie van der Heijden tekende daarna nog voor de 5-2.

Nu is het de vraag wat Vitesse kan met de winst in de play-offs, die sinds 2009 op het programma staan. Alleen FC Utrecht haalde met het ticket ooit de groepsfase van de Europa League, namelijk in 2010. Zelfs al mag Vitesse in de derde in plaats van traditioneel de tweede ronde instromen, alsnog krijgt het waarschijnlijk te maken met een club als Liverpool, Borussia Dortmund, Napoli of een afvaller uit de voorronde van de Champions League.

De afgelopen twee seizoenen strandde de afgevaardigde direct na twee wedstrijden. Het bereiken van de groepsfase levert wel 2,4 miljoen op. Dat is wel iets om voor te spelen als Eredivisie-club.
 


Vitesse viert het winnen van het Europese ticket met de supporters op de Oost-tribune
Elf / Foto’s SV

Hoofdsponsor: