9 november 2013 In de media

Vitesse na zege koploper in eredivisie

Vitesse is na een 3-1 zege op FC Utrecht koploper geworden in de eredivisie. In een sfeervol Gelredome wipte de ploeg van Peter Bosz over AZ heen, dat zondag nog op bezoek moet bij Feyenoord.
Het zou voor het eerst sinds 2004 zijn dat Vitesse na een weekend weer bovenaan staat.

Kansen voor thuisploeg
Een gretig Vitesse drukte FC Utrecht direct terug op eigen helft. De thuisploeg hanteerde een hoog tempo en speelde met veel beweging en druk naar voren. Dat leidde in het eerste half uur tot een aantal grote kansen. De eerste was voor Mike Havenaar, maar die zag zijn kopstoot gered door een hand van keeper Ruiter. Aan de andere kant strandde Steve de Ridder op Piet Velthuizen. Vervolgens kreeg Havenaar de bal van Atsu na een perfecte trap van Kashia, maar de Japanner kon niet vol uithalen. De rappe Renato Ibarra knalde daarna, na een mooie pass van Davy Pröpper, kiezelhard op de lat.

Goedkope penalty
FC Utrecht kwam na een klein half uur meer onder de druk uit. Na een klassieke flipperkast-situatie in het strafschopgebied, kreeg Vitesse een goedkope penalty vanwege een vermeende handsbal van Heerings. Uit de beelden bleek later dat de bal de arm van de verdediger heel licht schampte, maar het lichaamsdeel ging nauwelijks richting de bal. Christian Atsu pakte het cadeautje echter dankbaar uit en schoot Vitesse koeltjes op 1-0.

Vitesse verliest grip
Na rust verloor Vitesse steeds meer grip. Het boeiende en open duel golfde weliswaar op en neer, maar FC Utrecht rook bloed en kwam een aantal keren gevaarlijk door. De eerste kansen waren echter opnieuw voor Vitesse via Atsu en opnieuw Havenaar. De lange spits heeft duidelijk te veel kansen nodig, maar door zijn lengte blijft de Japanner altijd gevaarlijk. Vitesse leek de voorsprong zelfs te verspelen toen De Ridder alleen op Velthuizen afging. Jan-Arie van der Heijden bracht echter redding op de lijn na de zwakke inzet van de Belg. Vitesse had het moeilijk, maar toen Bosz linksback Patrick van Aanholt liet doorschuiven naar het middenveld, trok de thuisploeg het iniatief weer naar zich toe. Toch kwam FC Utrecht langszij. De Ridder benutte een penalty na een handsbal van Guram Kashia die een voorzet met een sliding probeerde te verhinderen. 

Prachtig slotakkoord
Vitesse bleef strijden voor elke centimeter en kreeg ook in de spannende tweede helft weer volop kansen. Van Aanholt schoot van afstand op de kruising en Piazon had het pech van de paal. De thuisploeg richtte zich steeds meer op en FC Utrecht moest opnieuw terug. In de slotfase liet Leerdam een voorzet van het doel afdraaien. Havenaar zette met een snoekduik zijn hoofd er tegenaan en de Gelredome ontplofte van vreugde. zorgde voor de 2-1. Het slotakkoord was voor Pröpper die met een schitterende uithaal de eindstand op 3-1 bepaalde.

Vitesse – FC Utrecht 3-1
1-0 Atsu (pen.) 30.
1-1 De Ridder (pen.) 63.
2-1 Havenaar 86.
3-1 Pröpper 90.

Opstelling Vitesse: Velthuizen; Leerdam, Kashia, Van der Heijden, Van Aanholt; Pröpper, Vejinovic; Ibarra (66. Qazaishvili), Atsu, Piazon (90. Kakuta); Havenaar.
 

Omroep Gelderland TxT / Foto’s SV

Hoofdsponsor: