30 juli 2016 In de media

Vitesse nipt ten onder vs Newcastle United

Vitesse kwam in de laatste oefenwedstrijd voor de competitie op bezoek bij Newcastle United knap terug van een 3-0 achterstand bij rust. In de tweede helft stelde de ploeg van Henk Fraser orde op zaken en kwam het terug tot 3-2 door doelpunten van Nathan en Guram Kashia. Na ruim een uur voetballen maakte aanwinst Ricky van Wolfswinkel weer zijn eerste minuten in het vertrouwde geel-zwart.
In het prachtige St. James Park in Newcastle speelde Vitesse de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding. Bij het team van hoofdtrainer Rafa Benitez, dat afgelopen seizoen degradeerde naar de Championship, was er in de basisopstelling plaats voor de Nederlanders Daryl Janmaat en Vurnon Anita.

De wedstrijd kende een levendige openingsfase. Beide ploegen waren het dichtste bij een doelpunt via vrije trappen. Voor Vitesse krulde Lewis Baker, nadat Milot Rashica na een goede individuele actie was gevloerd, een bal richting de kruising. Aan de andere kant probeerde Matt Ritchie het met een laag schot, maar beide keren waren de keepers alert.

Na de openingsfase drong de thuisploeg het meest aan. Kopballen van Dummett en Perez troffen geen doel. Ook een schot van Anita werd gestopt door Room. In de 22e minuut kwam Newcastle United wel op 1-0, toen een schot van Ritchie op ongelukkige wijze tegen het been kwam van Kelvin Leerdam, waarna de bal het doel in rolde.

Vitesse krabbelde op en kreeg het betere van het veldspel, zonder dat er echt grote kansen werden genoteerd. Baker probeerde het nog wel met een afstandsschot en een vrije trap, maar beide mogelijkheden smoorden. Aan de andere kant was Newcastle United wel doortastend. Een aanval over verschillende schijven leek geblokt te worden door de Vitesse-defensie, maar bij toeval kwam de bal voor de voeten van Gayle. Hij bedacht zich geen moment en schoot de bal gedecideerd binnen: 2-0.

Terwijl Vitesse met een schot van Vako wat terug probeerde te doen, was het toch Newcastle dat de score uitbreidde. Een uiterst precieze voorzet van Perez belandde bij de tweede paal bij Colback, die knap raak kopte: 3-0. Vlak voor rust was Vitesse dicht bij een treffer. Een harde schuiver van Baker werd geblokt en in de rebound kon Leerdam zijn voet er net niet voldoende achter krijgen.

Na de rust maakte Vitesse de aansluitingstreffer wel. Een corner van Kosuke Ota werd voor de eerste paal doorgetikt, waarna Nathan precies goed gepositioneerd stond. De Braziliaanse aanvaller tikte van dichtbij keurig raak: 3-1. Vitesse kreeg de smaak te pakken. Gesteund door ruim 200 meegereisde en fanatieke supporters, maakte Kashia in de 61e minuut de 3-2. Uit een vrije trap van Baker knalde de aanvoerder hard raak. Meteen na het doelpunt maakte kersverse nieuwkomer Ricky van Wolfswinkel zijn opwachting. Hij kwam in het veld voor een andere spits, Yuning Zhang.

Vitesse ging vol op zoek naar de gelijkmaker. Deze kwam er bijna toen Rashica zijn tegenstander maar weer eens voorbij snelde. Uit zijn voorzet werden de schoten van Foor en Nakamba geblokt. Morgen reist de selectie terug naar Nederland. Vanaf dan start de voorbereiding op de competitie, die volgende week weer begint. Vitesse neemt het dan op zaterdagavond op in een uitwedstrijd tegen Willem II.

Newcastle United Vitesse 3-2 (3-0)
’22 1-0 Leerdam (eigen doelpunt), ’36 2-0 Gayle, ’41 3-0 Colback, ’53 3-1 Nathan, ’61 3-2 Kashia

Scheidsrechter: Stockbridge
Toeschouwers: 18.000