12 december 2020 In de media

Vitesse-onderonsje tijdens finale Amerikaanse Major League vannacht

Vannacht wordt om 2.30 uur Nederlandse tijd de finale van de Major Soccer League gespeeld tussen de Columbus Crew en Seattle Sounders. Een ding is zeker: na afloop staat een voormalige Vitessenaar met de prestigieuze beker in de handen.

In de MLS-finale komen oud Vitesse-doelman Eloy Room (31) met zijn team Columbus Crew de oud Vitessenaar Kelvin Leerdam (30) en zijn ploeg de Seattle Sounders als tegenstanders tegen.

Beide spelers maakten deel uit van het roemruchte Vitesse dat in 2017 de KNVB-beker in de wacht sleepte door AZ in de bekerfinale met 0-2 te verslaan. De voormalige Vitesse-spelers weten dus wat het inhoudt om een finale te spelen, al zal de media exposure nu vele malen groter zijn.

Room: ‘Ik ben groot geworden bij Vitesse’

Oud Vitesse-keeper Room kijkt er naar uit, “Het is alles of niets. De titel van Amerika of slechts de tweede plek”, zegt hij tegen de Gelderlander. Hij heeft het naar zijn zin in de Verenigde Staten, het Mekka van de topsport.

“Ik ben groot geworden bij Vitesse, maar heb daarna mijn rugzak nog verder gevuld”, vertelt Room vanuit Ohio. ,,Ik was reserve bij PSV, maar trainde elke dag op topniveau. Ik maakte de Champions League mee. Ik beleef het voetbalavontuur van Curaçao. Met de Gold Cup. Al die bagage wordt uitgepakt in de MLS. Ik steek heel goed in mijn vel.”

Maar dat alles telt niet bij deze finale, aldus Eloy Room. “Het is misschien wel de belangrijkste wedstrijd van mijn carrière, dus nu wil ik het waarmaken ook.” De sluitpost verwacht dat beide ploegen dichtbij elkaar liggen, maar durft zijn eigen ploeg toch de favorietenrol toe te schuiven. “Het is lastig te voorspellen omdat het over een duel gaat waarin alles goed moet gaan, maar ik geef ons toch net de meeste kans. Kevin heeft de MLS Cup al een keer gewonnen (in 2019, red.), dus nu is het mijn beurt, haha.”

De MLS is opgedeeld in twee divisies, Oost en West. Daarna volgen play-offs. Uiteindelijk spelen de winnaars van de Eastern Conference en Western Conference om de landstitel. Columbus met Eloy Room werd derde in East, maar won de play-offs van de Conference. Seattle Sounders, met Kelvin Leerdam, komt uit het westen. “Dat systeem van de play-offs is voor ons Europeanen wennen, maar Amerikanen smullen er van”, licht Room toe. “Sounders staat voor de vierde keer in vijf jaar in de finale. En Seattle won ook twee keer. Maar ik acht ons kansrijk. Wij zijn zo ver, dan moeten we ook winnen.”

Doelman Eloy Room is een kind van de Vitesse-academie. Hij speelde van 2002 tot 2017 bij Vitesse en kwam tot 133 wedstrijden in het eerste team. Daarna koos hij voor PSV met de hoop na een vertrek van Zoet eerste keeper te worden. Dat bleef echter uit. Reden voor Room om in 2019 de overstap te maken naar de USA.

Verdediger Kelvin Leerdam kwam in 2013 naar Arnhem. Hij speelde tot 2017 89 wedstrijden voor Vitesse en scoorde 12 goals. Leerdam maakte vervolgens de overstap naar de Verenigde Staten en ging voor de Seattle Sounders spelen.

Op 30 april 2017 speelde Room en Leerdam de bekerfinale met Vitesse en wonnen samen de eerste prijs is de lange clubhistorie van Vitesse. Zondagnacht ontmoeten ze elkaar weer. Dit keer als tegenstanders in de finale van de Amerikaanse MLS-competitie.

Voor de Vitesse-supporters die een nachtje door willen trekken en beide oud Vitessenaren nóg een keer in actie willen zien komen tijdens een finale: Fox Sport zendt de MLS-finale om 2.30 uur live uit op Fox Sport 4.

Update

Eloy Room heeft zich met Columbus Crew gekroond tot kampioen van de Verenigde Staten.

De 31-jarige doelman uit Nijmegen won de finale van de MLS Cup met 3-0 van Seattle Sounders. De ploeg van Kelvin Leerdam uit Seattle won de cup vorig jaar.

Eloy Room kan het na het laatste fluitsignaal niet geloven: Vitesse wint de KNVB-beker

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: