25 oktober 2015 In de media

Vitesse ongelukkig in spannende slotfase

Ajax heeft de lastige uitwedstrijd bij het in vorm verkerende Vitesse winnend afgesloten.
Het elftal van Frank de Boer toonde na de vermoeiende én teleurstellende trip naar Istanbul van afgelopen donderdag wilskracht én veerkracht, en boog na rust een 1-0 achterstand om in een knappe 1-3 overwinning.

Viktor Fischer, Riechedly Bazoer en Lasse Schöne zorgden ervoor dat het 2.000ste Eredivisieduel voor de Amsterdammers een goed einde kende. Ajax blijft daarmee koploper van de Eredivisie.

De geschorste Peter Bosz zag vanaf de tribune goedkeurend toe hoe zijn spelers Ajax vanaf seconde één opjaagden. Dat leidde al in de eerste minuut tot slordig balverlies, waardoor Nemanja Gudelj aan de noodrem moest trekken en geel kreeg. De bezoekers lieten zich echter niet de kaas van het brood eten en deden aan de overkant hetzelfde. Niet zelden sommeerde Frank de Boer zijn aanvallers vanaf de zijkant om hoog druk te zetten.

Vitesse ging daar in de openingsfase het beste mee om en kreeg ook de eerste kans van de wedstrijd.Denys Oliinyk verscheen aan de linkerkant van de zestien vrij voor Jasper Cillessen, maar schoot op de vuisten van de Ajax-goalie. Pas na een half uur deed Ajax voor het eerst van zich spreken voor het vijandelijke doel. Amin Younes omspeelde behendig zijn tegenstander en legde terug op Bazoer, die Eloy Room tot een uiterste krachtsinspanning dwong.

Beide teams hielden elkaar in het restant van de eerste helft redelijk in evenwicht, zonder tot echte kansen te komen. Guram Kashia probeerde nog wel om Cillessen op stijlvolle wijze te kloppen, maar de doelman tikte de bal uit de bovenhoek.

Ajax verscheen na de pauze op het veld zonder Davy Klaassen, die na een harde aanvaring met Kashia in de kleedkamer achterbleef. Hij zal vanuit de catacomben hebben meegekregen hoe Valeri Qazaishvili de wedstrijd na 54 minuten openbrak. De Georgische aanvaller zette goed door en besloot uit te halen. Via het lichaam van Joël Veltman verdween de bal buiten het bereik van Cillessen via de paal in het doel. Ajax was na de 1-0 heel even de draad kwijt.

Twintig minuten voor tijd draaiden de gasten het duel echter volledig om. Na een vrije trap van de ingevallen Schöne kreeg Fischer de bal met wat fortuin voor zijn voeten: 1-1. Twee minuten later was het weer raak. Bazoer nam de bal goed mee, zette Maikel van der Werff weg en schoot via het lichaam van Eloy Room raak.

Het leidde tot een razend spannende slotfase, waarin beide teams de paal raakten (Bazoer en Oliynyk ) en debutant Sam Hendriks van dichtbij op Room stuitte. Vier minuten voor tijd besliste Schöne de wedstrijd alsnog. Op aangeven van diezelfde Hendriks schoot hij de beslissende 1-3 binnen.