13 december 2014 In de media

Vitesse op werkbezoek bij ‘Reds’ in Liverpool

Een delegatie van Vites­se was deze week te gast bij FC Li­verpool in Engeland.
Hoofd oplei­dingen Gerry Hamstra en talen­tencoördinator Edward Sturing kregen een presentatie en bezoch­ten enkele wedstrijden, met als hoogtepunt het Champions Lea­gue- duel tegen FC Basel.

„Het is belangrijk om contacten met andere clubs te onderhouden en te kijken hoe zij het doen”, ver­klaart Sturing het belang van de trip. Liverpool was eerder dit sei­zoen om dezelfde redenen te gast op de trainingsaccommodatie van Vitesse op Papendal.

De presentatie in Liverpool werd gegeven door Pepijn Lijnders, de Nederlandse techniekcoach van The Reds en trainer van Onder 16. „Een indrukwekkende presenta­tie. Diezelfde avond hebben we naar de trainingen van diverse jeugdelftallen gekeken”, vertelt Sturing.

Op dinsdag waren er drie wed­strijden. Sturing: „We vielen met onze neus in de boter. Al om twaalf uur speelde Onder 23 te­gen een club uit de tweede lea­gue, om half drie volgde het Champions League-duel van On­der 19 jaar tegen FC Basel in het stadion van rugbyclub The Saints en ’s avonds kwam het eerste team in actie op Anfield Road te­gen FC Basel. Een prachtige wed­strijd, die voor Liverpool helaas niet goed afliep.”

Na twee dagen Liverpool zag Stu­ring wel wat verschillen met Vit­esse. „Het voetbal in Engeland is fysieker. Er wordt ook anders ge­floten. Er wordt meer geaccep­teerd van elkaar in het veld. De duels zijn veel harder. En er wordt snel voor de lange bal geko­zen, wij in Nederland zoeken de oplossing in kort combinatiespel.”

Sturing heeft meer met het voet­bal in Nederland dan van het kick and rush in Engeland. Maar hij on­derschrijft het belang van het win­nen van stevige duels. „Je moet duels winnen om de bal terug te krijgen. Vaak kunnen jeugdspe­lers in Nederland niet zo heel goed duelleren. Dat moet je echt leren. Als elftallen in Nederland fysiek spelen, krijg je veel overtre­dingen en blessures omdat tack­les niet goed worden ingezet. Ook bij de spelers die de tackle zelf ver­keerd inzetten.

Duelleren is een kwaliteit, op juiste moment druk zetten, instappen en een sliding maken. Dat kunnen ze in Enge­land goed. Daar kunnen wij best nog iets van leren”, aldus de voor­malig rechtsback van Vitesse.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: