14 juli 2021 In de media

Vitesse opgetogen na welhaast onhaalbare dubbelslag: ’Geweldig dat het is gelukt’

Over drie weken speelt Vitesse de eerste Europese voorrondewedstrijd. Trainer Thomas Letsch moest het in de eerste weken van de voorbereiding doen zonder de gewenste nieuwe doelman en spits, maar dat hiaat is door technisch directeur Johannes Spors op één dag weggewerkt met het contracteren van de Duitse doelman Markus Schubert (Schalke 04) en Deense spits Nikolai Baden Frederiksen (Juventus). Spors is blij met de grote stap die is gezet.

De tijd begon te dringen met het oog op de Europese voorrondewedstrijden. Is de streefdatum om de selectie op orde te hebben gehaald?

Spors: „Zo’n planning is nooit exact te maken in een transfertermijn. Het belangrijkste is dat je de spelers haalt, die je wil hebben. En dat is tot dusver gelukt. We hebben nu nog drie weken tot de eerste voorrondewedstrijd. Dat zou voldoende moeten zijn voor Thomas om het team helemaal klaar te stomen voor de belangrijke wedstrijden die eraan komen.”

Wat voor speler is Frederiksen, die eerder een blauwe maandag op huurbasis actief was voor Fortuna Sittard, en door Vitesse voor drie jaar is gecontracteerd met een optiejaar?

„Frederiksen is een gemakkelijk scorende spits. Dat heeft hij afgelopen seizoen in Oostenrijk wel bewezen door achttien goals te maken voor Tirol. Hij kan voorin op meerdere posities uit de voeten en past heel goed in onze speelwijze. Hij is dynamisch en agressief en heeft ook nog eens een superpersoonlijkheid.”

„We hebben veel gesprekken moeten voeren met Juventus en ik ben heel blij, dat het is gelukt. We hebben voor Frederiksen een afkoopsom moeten betalen en daarmee is hij de eerste speler die ik naar Vitesse haal, die niet transfervrij is gekomen.”

Wat voor doelman is Schubert, die ook voor drie jaar is vastgelegd?

„Ik had niet gedacht, dat het haalbaar zou zijn om hem te contracteren. Het is geweldig dat het ons is gelukt. Schubert is een jonge, heel talentrijke doelman. Toen hij twee jaar geleden door Schalke 04 werd overgenomen van Dynamo Dresden stond hij te boek als een van de grootste keeperstalenten in Duitsland. Schubert had de keuze uit heel veel opties en we zijn heel gelukkig, dat hij voor Vitesse heeft gekozen.”

Riechedly Bazoer en Oussama Tannane hebben hun zinnen gezet op een transfer. Bazoer is teleurgesteld dat jullie een bod van Olympique Marseille van 4 miljoen euro hebben afgewezen. Hoe zie jij hun situatie?

„Ik wil niet inhoudelijk ingaan op de situatie van Bazoer, maar ik kan wel zeggen, dat ik er optimistisch over ben, dat er een voor alle partijen goede oplossing gevonden wordt. Voor beide spelers geldt, dat het nog vroeg in de transferwindow is. Er kan nog heel veel gebeuren en voor goede spelers is er in het voetbal altijd een markt.”

Eerder is gesteld, dat jullie begin augustus een deadline wilden invoeren voor uitgaande transfers. Gaan jullie die handhaven?

„Een deadline is niet het goede woord. We hebben gezegd, dat we begin augustus voor de start van de voorrondewedstrijden duidelijkheid willen hebben over de bereidheid van spelers om met ons dit avontuur aan te gaan. Het is niet zo, dat spelers na 1 augustus niet meer kunnen vertrekken bij de club, maar wij willen voor die wedstrijden gericht gaan werken met spelers, die een volledig commitment hebben en niet in hun hoofd met andere dingen bezig zijn.”

Frederiksen en Schubert zijn versterking zeven en acht na de opnieuw gehuurde Jacob Rasmussen en Loïs Openda, de van FC Basel gehuurde Julian Von Moos en de transfervrij overgenomen Daan Reiziger, Tom Domgjoni en Romaric Yapi. Staat het nieuwe Vitesse hiermee in de steigers?

„We gaan in principe niet veel meer doen. Dat kan nog veranderen door uitgaande transfers, maar ook bij een vertrek van Bazoer en/of Tannane is het niet zeker, dat we weer de markt opgaan. We hebben voldoende spelers die op hun posities kunnen spelen. Dit zijn überhaupt spelers die niet één op één te vervangen zijn. We hadden afgelopen seizoen een speelwijze, die heel sterk op deze spelers was ingericht en het kan ook dat we hun vertrek opvangen door iets anders te gaan spelen.”

 Met slechts één Nederlander tussen de nieuwelingen wordt de selectie opnieuw internationaler. Is dat bewust beleid of streef je naar zoveel mogelijk Nederlandse spelers?

„We zijn een internationale club en hebben een internationale selectie. Ons spelersbeleid drijft op twee pijlers. Allereerst hebben we onze academie, die een sterk Nederlands en zelfs regionaal profiel heeft. Daaruit komen spelers als Patrick Vroegh, Enzo Cornelisse, Million Manhoef, Daan Huisman, Thomas Buitink en Enrico Hernandez. De andere pijler is onze internationale recruitment. Het is zeker niet zo, dat we daarbij de Nederlandse markt over het hoofd zien. Maar onze ervaring is, dat de Nederlandse spelers die we volgden heel snel heel duur zijn geworden en dus zijn we doorgeschakeld naar andere opties. Maar we blijven zeker ook de Nederlandse markt in de gaten houden.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: