10 augustus 2016 In de media

Vitesse opnieuw in categorie 2

Algemeen directeur Joost de Wit van de Arnhemse club maakte het al maanden geleden bekend, maar gisteren gaf de KNVB de nieuwe categorie indeling formeel vrij.
Vitesse handhaaft haar categorie indeling. Daarmee zijn de Arnhemmers de enige Gelderse club in de veilige categorie 2.

De Graafschap en NEC zijn door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in categorie 1. Dit betekent dat beide clubs er financieel nog steeds slecht voor staan en onder verscherpt toezicht van de KNVB blijven. Zo hebben zij maar een zeer beperkte eigen bevoegdheid tot het doen van bestedingen waaronder transferuitgaven. Het Groesbeekse Achilles'29 is pas vanaf dit seizoen formeel profclub en is nog niet ingedeeld.

Naast De Graafschap en NEC behoren ook FC Twente en de Jupiler-divisie clubs VVV Venlo, FC Den Bosch, RKC Waalwijk en Fortuna Sittard tot de financiële zorgenkinderen. FC Twente moet bij de volgende meting (op 1 november) uit categorie 1 gepromoveert zijn, anders is de club de licentie voor betaald voetbal kwijt.

Over de categorie-indeling (tekst KNVB)

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in een van de drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs. Door publicatie van de categorie-indeling ontstaat transparantie over de financiële situatie van de Nederlandse clubs. De KNVB meent dat transparantie bijdraagt aan het waarborgen van de continuïteit van de Nederlandse competities, omdat het de aandacht en inzet voor een gezonde financiële huishouding vergroot.

De licentiecommissie van de KNVB stelde de indeling samen op basis van de begrotingscijfers 2016/’17. De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Dit is het derde meetmoment van het seizoen 2015/’16. Het eerste meetmoment van het nieuwe seizoen is 1 november. De clubs leverden dan de jaarcijfers 2015/’16 en de prognosecijfers 2016/’17 in.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: