9 april 2016 In de media

Vitesse pas in laatste minuut naast ADO

Vitesse is zaterdagavond goed weggekomen met een gelijkspel tegen ADO Den Haag.
De uitploeg leek lang af te stevenen op een overwinning in Arnhem, maar dankzij een late gelijkmaker van Denys Oliinyk eindigde het in 2-2.

In de eerste helft had Vitesse ruim het meeste balbezit. De aantallen zaten tegen de 70% aan, alleen dat bestond voornamelijk uit tergend langzaam rondtikken. Daarbovenop maakte de Arnhemse ploeg veel fouten. Daar profiteerde ADO in de zevende minuut al van. Mike Havenaar stond op de goede plek na een voorzet die verlengd werd door Vitesse-middenvelder Shiran Yeini. De oud-Vitessenaar kopte met relatief gemak zijn achttiende gekopte treffer in de Eredivisie binnen. Vitesse kwam in de 35ste minuut pas langszij. Niet op de manier waarop de ploeg van Rob Maas het tot dan toe probeerde, maar via een vrije trap. Lewis Baker zorgde er met een fantastische vrije trap voor dat Guram Kashia tegen de bal aan kon lopen en daardoor de 1-1 op het scorebord kon zetten. Daarmee was gelijk de ruststand bepaald.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld weinig; het bleef pover en traag. In de 63ste minuut viel een bizar, maar toch typerend doelpunt voor ADO Den Haag. Maikel van der Werff kreeg een ogenschijnlijk simpele lange bal van Vitesse te verwerken en besloot terug te koppen naar doelman Eloy Room. Dat ging compleet mis; hij passeerde Room met zijn kopbal en zag de bal in het doel rollen. Daardoor stond het ineens 1-2 in Arnhem, waardoor de Vitessenaren wederom tegen een achterstand aankeken.

In het restant van de wedstrijd had Vitesse de taak om aan te vallen. Dat lukte maar zelden; de pogingen tot een goed verzorgde, opgebouwde aanval strandden vaak al vroeg. Naast een aantal mislukte afstandsschoten en probeersels van voorzetten was Vitesse simpelweg niet gevaarlijk in de slotfase, tot aan de negentigste minuut. Daar creëerde Marvelous Nakamba ineens een kans voor invaller Denys Oliinyk, die daar gebruik van maakte en met een droge schuiver zowaar de 2-2 op het scorebord zette. Dat was tevens de eindstand in Arnhem, waar beide ploegen met enige teleurstelling het veld verlieten.

ADO blijft door het punt voorlopig het rechterrijtje van de Eredivisie aanvoeren. Met een puntenaantal van 38 moet het nog afwachten wat FC Groningen, sc Heerenveen en FC Twente op zondag doen. Tot dan staat het in ieder geval tiende in de Eredivisie. Bij Vitesse, dat weliswaar goed wegkwam met de late gelijkmaker, helpt het punt niet bijster veel in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. De ploeg van Maas had eigenlijk gewoon moeten winnen, maar verzuimde dat. Daardoor hebben de Arnhemmers plaatsing voor de play-offs niet meer in eigen hand.