12 mei 2018 In de media

Vitesse plaatst zich voor finale van de play-offs

Vitesse heeft zich zaterdag in de return vs ADO Den Haag verzekerd van een plaats in de finale van de play-offs om Europees voetbal. Tim Matavz en Mason Mount tekenden voor de Arnhemse doelpunten. Abdenasser El Khayati scoorde namens de Hagenezen.
Vitesse begon ongewijzigd ten opzichte van de uitwedstrijd in Den Haag aan de aftrap in GelreDome. Na acht minuten kwam de eerste dreiging van Vitesse van het hoofd van Linssen. De aanvaller reageerde scherp op de voorzet van Beerens. Maar zijn inzet belandde in de handen van ADO Den Haag-doelman Indy Groothuizen.

Ruim een kwartier later trakteerde Vitesse haar supporters op de volgende dreiging aan het adres van ADO Den Haag. Thulani Serero stuurde Navarone Foor met een fantastische steekbal erop uit en leek daarmee één-op-één te komen met Groothuizen. Beugelsdijk stak daar een stokje voor en greep tijdig in, maar schoot daarmee bijna de bal in eigen doel.

Een kwartier voor rust was daar dan toch de openingstreffer voor Vitesse. Na een snelle uitbraak schoot Matavz de Arnhemmers in de 32steminuut met een kanonskogel van een volley op voorsprong: 1-0. Met deze treffer schreef de boomlange spits zijn achtste doelpunt in de laatste vijf wedstrijden op zijn naam.

Na de openingstreffer voerde Vitesse de druk op de Haagse defensie verder op en nam regelmatig het doel van Groothuizen onder vuur. De grootste mogelijkheid kwam van Alexander Büttner, die met een poeier vanuit een moeilijke positie in het strafschopgebied zijn schot uiteen zag splijten op de binnenkant van de paal.

Na wat kansen over en weer in het begin van het tweede bedrijf, pakte Vitesse het initiatief in de 53steminuut. Mount reageerde oplettend op een foute inspeelpass. Met een flitsende uitbraak en splijtende voorzet met de punt van de schoen van Linssen, was het de talentvolle middenvelder die de score voor de thuisploeg verdubbelde: 2-0.

Lang konden de Arnhemmers niet genieten van de 2-0 voorsprong, want twee minuten later bracht El Khayati ADO Den Haag weer terug in de wedstrijd. In eerste instantie werkte Miazga de Haagse voorzet weg uit eigen strafschopgebied, maar belandde de bal voor de voeten van de El Khayati die niet faalde in zijn afronding: 2-1.

Vitesse kende na de tegentreffer een periode waarin ADO Den Haag regelmatig gevaarlijk uitbrak. Tot groot gevaar leidde het echter niet. De Arnhemmers domineerde het restant van de tweede helft en creëerde nog enkele goede kansen om de score verder op te laten lopen. Doelman Groothuizen bleek telkens een te groot obstakel.

Met de overwinning mag Vitesse zich opmaken voor het tweeluik met de finalist uit de halve finale tussen sc Heerenveen vs FC Utrecht.