14 februari 2024 In de media

Vitesse reageert met onbegrip op beslissing licentiecommissie KNVB

Vitesse heeft met onbegrip gereageerd op de beslissing van de licentiecommissie van de KNVB om de beoogde overname door de Common Group van Coley Parry niet goed te keuren. Na een lang proces waarin is getracht volledige openheid van zaken te geven, is dit een bittere uitkomst voor de club.

Na de invasie van Rusland in Oekraïne trok Vitesse-eigenaar Valeri Ojf zich in maart 2022 terug. In september van datzelfde jaar werd Coley Parry met zijn Common Group gepresenteerd als de nieuwe, beoogde eigenaar van Vitesse. Niemand had toen kunnen weten dat het proces uiteindelijk zeventien maanden zou duren.

Algemeen directeur ad interim Peter Rovers: “Na al die maanden waarin er keihard is gewerkt om de overname tot stand te brengen, is dit natuurlijk een grote teleurstelling. Helemaal na het gesprek dat we eind januari nog met de licentiecommissie van de KNVB hadden. In dat gesprek werd duidelijk dat er geen vragen meer waren vanuit de licentiecommissie. Dat nu wordt gesteld dat er onvoldoende informatie is, is onbegrijpelijk. Verder is het op zijn zachtst gezegd ongelukkig dat de beslissing uiteindelijk slechts ruim één uur voor de externe communicatie van de KNVB met Vitesse gedeeld is.”

Er zijn twee onderzoeken uitgevoerd door onderzoeksbureau Integis. Eén naar het Russische verleden van de club en één naar de beoogde, nieuwe eigenaar: Coley Parry met zijn Common Group. Rovers vervolgt: “De uitkomst die er nu ligt is op basis van het onderzoek naar de Common Group. Ondanks het feit dat Parry alle beschikbare informatie heeft aangeleverd en we onze plannen voor de komende jaren onlangs nog hebben aangescherpt en verduidelijkt. Feit is dat Parry heeft laten zien de financiële middelen (inmiddels ruim meer dan elf miljoen euro) te kunnen opbrengen. Er ligt daarnaast een toezegging voor een bankgarantie van tien miljoen euro voor de komende jaren. Dat maakt de uitkomst en argumentatie over het vermogen van Parry extra wrang.”

De uitkomst van het onderzoek naar het Russische verleden van de club, volgt nog. Bij een positieve uitkomst kunnen de aandelen in ieder geval op korte termijn wel worden overgedragen aan de Stichting Betaald Voetbal “Vitesse-Arnhem”. De club is dan uit Russische handen en er zal vervolgens een alternatief plan in werking moeten treden.

Rovers legt uit: “We zijn ver met een alternatief plan, dat reeds is getoetst bij de Raad van Commissarissen, Raad van Advies en het Stichtingsbestuur. We zitten vanmiddag direct samen met vertegenwoordigers van de business-club, SV Vitesse en andere supportersgroepen om dit met hen te bespreken. Het is zaak dat we nu snel doorschakelen. De continuïteit van de club moet gewaarborgd worden. Daar voorziet het beoogde plan in, ook bij een onverhoopte degradatie. We willen daar op korte termijn al meer duidelijkheid over geven.”

CEO Coley Parry van de Common Group: “Ik ben teleurgesteld, maar niet geschokt door de uitkomst. De afgelopen zeventien maanden hebben zowel de licentiecommissie als Integis ons aanbod om te praten met verschillende betrokken specialisten, zoals accountants en juristen, afgewezen. Partijen die extra informatie zouden kunnen verschaffen. Het lijkt erop dat de beslissing al vast stond en ik begrijp niet dat dit zolang moest duren. Op dit moment is de continuïteit bij Vitesse het allerbelangrijkste. We blijven de club ondersteunen en zijn vastberaden. Ook binnen het beoogde alternatieve plan.”

Vitesse heeft de mogelijkheid om tot 21 februari in beroep te gaan tegen het genomen besluit. De club bekijkt of hier gebruik van wordt gemaakt. Op donderdag 15 februari om 10.30 uur heeft Vitesse een persmoment belegd, waar het nieuws verder zal worden toegelicht. Daar zijn algemeen directeur ad interim Peter Rovers en CEO van de Common Group Coley Parry bij aanwezig. Mediavertegenwoordigers kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar pers@vitesse.nl voor donderdagochtend 07.00 uur.

Bron: Vitesse / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: