18 maart 2012 In de media

Vitesse-reünisten doen herinneringen op en genieten van ‘hun’ fans

Een groot deel van de Vitesse-historie was op vrijdagavond weer eens terug bij de club die ‘diep in het hart’ zit.

In GelreDome verzamelden zich ruim 150 oud-spelers, -trainers, -bestuurders en Gouden en Zilveren Vitessenaren om mooie herinneringen op te halen en elkaar weer eens te zien. In de rust van Vitesse- Heracles Almelo (2-0) liepen zijn onder gejuich van de geel zwarte fans een ereronde.

Onder hen de kanjers uit het heden en verleden. Zo waren er onder meer DJ Curovic, Michel Kreek, Dejan Stefanovic, Glenn Helder, Bert Konterman, Mads Junker, René Eijer en natuurlijk Theo Janssen. De avond begon ruim twee uur voor het competitieduel. Rond 18.00 uur stroomden alle reünisten binnen om allemaal eerst geportretteerd te worden.

Na een woord van welkom door algemeen directeur Paul van der Kraan gaf hij het woord aan gastspreker Jan Roelfs. De sportverslaggever, tegenwoordig woonachtig in Arnhem, verhaalde over zijn Vitesse-herinneringen. Ook liet hij een inspirerend filmpje, met basketballegende Michael Jordan, zien waarmee hij zijn verhaal over initiatief nemen kracht bij zette. Volgens hem is dat de pijler die al jaren bij Vitesse past. Iedere clubheld, uit het verleden en heden, hebben daar hun steentje aan bijgedragen, zoals ook Paul van der Kraan in zijn speech verwoordde: ,,Uiteindelijk zijn jullie het die de toegevoegde waarde leveren en hebben geleverd aan deze zo kleurrijke club.

Keepers bespiegelingen
Een van hen is Ben Boelhouwer. De oud-doelman die eind vijftiger jaren het doel verdedigde genoot zichtbaar. Hij keek vanuit de Galaxy zaal uit naar de grasmat en wees naar één van de doelen. ,,Dat is mijn domein", aldus de inmiddels 73-jarige Boelhouwer. ,,Ik heerste in het doelgebied en pakte de ballen vaak klemvast."

Bij het woord ‘klemvast’ worden zijn ogen groot en spreekt hij een oordeel uit over de huidige keepers. ,,Dat zijn tegenwoordig alleen maar ‘ballen tegen houders’. Je ziet praktisch geen keeper meer die de ballen klemvast pakt. Ook Piet (Velthuizen) niet hoor. Een prima lijnkeeper, maar ook hij is niet klemvast."

Boelhouwer, tegenwoordig woonachtig in Zoetermeer, heeft daar wel een verklaring voor. ,,Dat komt door die grote handschoenen die ze allemaal dragen. Die zijn veel te groot en dan heb je ook geen grip. Nee, dat was in mijn tijd anders. Wij pakten veel meer ballen klemvast. Daarom kon ik later ook zo genieten van Jan van Beveren. Een geweldige stylist èn klemvast."

Indrukwekkende ere-ronde
Ook de 17.155 aanwezige supporters kregen de voormalige helden nog te zien. In de rust trakteerden zij de reünisten op indrukwekkend applaus en gezang. De meeste ‘decibellen’ waren voor Theo Jansen, die de fans graag zien terugkeren op het oude nest.

Oud-speler Mahamadou Diarra was er niet, maar had zich wel keurig afgemeld. Hij moest zaterdag aantreden met zijn nieuwe club, het Engelse Fulham. Telefonisch liet hij weten, dat hij het erg jammer vond er niet bij te kunnen zijn. Hij had al wel de eerste foto’s van de Vitesse-reünie op internet gezien.

(red. namen Vitesse-spelers gecorrigeerd)

Hoog en Laag / Foto’s Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: