25 december 2013 In de media

Vitesse richting de top in 2013

Vitesse in het kalenderjaar 2013. Een chronologisch overzicht samengesteld door Omroep Gelderland.
Vitesse probeert in JANUARI Kelvin Leerdam aan te trekken, maar omdat technisch directeur Ted van Leeuwen toezeggingen doet die clubbaas Merab Jordania niet wil waarmaken, ketst de transfer af. Zonder topscorer Wilfried Bony verliest Vitesse met 4-1 uit tegen AZ. Mede dankzij een uitblinkende Theo Janssen wordt Ajax in GelreDome met 3-2 verslagen, maar voor de beker wordt enkele dagen later met 4-0 verloren. Fred Rutten is woedend over het uitblijven van de hem beloofde versterkingen.

Rutten meldt zich in FEBRUARI ziek en zonder hem gaat de derby tegen NEC verloren. Enkele dagen later keert de trainer terug. Ook Bony maakt zijn rentree en hij scoort tweemaal tegen PSV (2-2). De twee duels die volgen worden gewonnen. Op 28 februari overlijdt clubicoon Theo Bos.

Theo Bos wordt in MAART herdacht in GelreDome. Vitesse wint deze maand alle vier de wedstrijden en de Arnhemmers melden zich weer nadrukkelijk in de titelrace.

In APRIL wordt het hypermoderne trainingscomplex geopend op Papendal. Na een 3-0 thuiszege op NAC lijkt Vitesse een serieuze kampioenskandidaat, maar daarna gaat het mis. Eerst verspeelt de ploeg een 3-0 voorsprong uit tegen Roda JC, het wordt 3-3. En daarna wordt met 2-0 verloren in De Kuip tegen Feyenoord. Door een overwinning thuis op Willem II blijft Vitesse in de race voor de tweede plaats.

Maar in MEI lukt ook dat niet, want Vitesse verliest uit tegen RKC en thuis van VVV. De Arnhemse club eindigt op de vierde plaats. Fred Rutten uit zijn onvrede en verlaat de club. En ook Ted van Leeuwen krijgt geen nieuw contract. Assistent Stanley Menzo wordt hoofdtrainer bij Lierse SK.

Peter Bosz wordt in JUNI aangesteld als nieuwe trainer. Hij neemt assistent Hendrie Krüzen mee van Heracles en ook Marko Vejinovic komt over van die club. Chelsea wil ondertussen het grote talent Marco van Ginkel aantrekken.

En dat gebeurt ook in JULI. Naast Van Ginkel wordt ook Bony verkocht aan Swansea City en dat levert Vitesse bijna 25 miljoen euro op. Patrick van Aanholt en Gaël Kakuta worden opnieuw gehuurd van Chelsea. Mo Allach wordt technisch directeur in oktober, maar Ted van Leeuwen vervult tijdens de transferperiode die functie nog op interim-basis. Merab Jordania eist dat Vitesse de poulefase van de Europa League haalt.

Maar dat blijkt in AUGUSTUS niet te lukken, Vitesse gaat eruit tegen Petrolul Ploiesti. In de competitie wordt gewonnen van Heracles, maar tegen RKC zakt Vitesse door de ondergrens met een 4-2 nederlaag. Vitesse huurt nog vijf spelers, onder wie de Braziliaan Lucas Piazón.

Ted van Leeuwen verdwijnt in SEPTEMBER bij Vitesse, dat in de competitie door zeges op PEC Zwolle en NEC klimt op de ranglijst. Jonathan Reis wordt wegens wangedrag door trainer Bosz uit de selectie gezet.

Maar in OKTOBER laat de ploeg twee kansen liggen om koploper te worden. In Den Haag verliezen de Arnhemmers op een onbespeelbaar veld van ADO. En tegen Groningen wordt een 2-0 voorsprong weggegeven. Theo Janssen scheurt een kruisband en is lange tijd uitgeschakeld. Jordania doet zijn aandelen noodgedwongen over aan de Russische miljardair Aleksandr Chigirinkiy. De gevolgen daarvan zijn onduidelijk, want Vitesse zwijgt erover in alle toonaarden.

Vitesse wint in NOVEMBER met 1-0 bij Ajax en als een week later ook FC Utrecht wordt verslagen, staan de Arnhemmers op kop. En door een 3-0 zege bij Go Ahead blijft dat ook zo. Het contract van grootverdiener Jonathan Reis, die al uit de selectie is gezet door Bosz, wordt ontbonden. Janssen traint veel vroeger dan verwacht alweer op het veld.

In DECEMBER handhaaft Vitesse zich bovenaan door onder meer een spectaculaire 6-2 overwinning uit op PSV. De laatste wedstrijden van 2013 zijn minder, want Vitesse vliegt tegen Roda JC uit de beker en verspeelt na een 2-2 gelijkspel bij Heracles de koppositie. Jordania vertrekt ook als voorzitter bij de Arnhemse club en wordt opgevolgd door Bert Roetert.
 

Omroep Gelderland TxT / Foto’s SV

Hoofdsponsor: