16 januari 2022 In de media

Vitesse schiet uitstekend uit de startblokken met winst in De Kuip

Vitesse heeft het seizoen zaterdag hervat met een zege op Feyenoord in de competitie. De eerste wedstrijd na de winterstop was verre van spectaculair, maar eindigde dankzij Loïs Openda wel in 0-1. Daardoor loopt Vitesse drie punten in op de concurrent uit Rotterdam: het verschil tussen de twee op de ranglijst krimpt tot drie punten.

Vitesse ving het duel in De Kuip aan zonder Matus Bero, Yann Gboho en Nikolai Baden Frederiksen, maar mét de nieuwe spits Adrian Grbic. De Oostenrijker, gehuurd van het Franse Lorient, was na tien minuten betrokken bij de eerste kleine kans van de wedstrijd. Op aangeven van Eli Dasa kopte hij op het lichaam van een verdediger. Even later deden Bryan Linssen en Reiss Nelson aan de overkant pogingen het duel open te breken, maar zonder succes.
Ook bij de tweede mogelijkheid voor Vitesse was Grbic hoofdrolspeler. De nieuwkomer legde van dik 25 meter aan voor een vrije schop, na een overtreding van Lutsharel Geertruida op Openda, maar vond keeper Justin Bijlow op zijn weg. In het laatste kwartier voor rust had Feyenoord een licht overwicht en kwam Vitesse niet verder dan een schot naast het doel van de voet van Thomas Buitink.

Linssen en Til ongevaarlijk

In de eerste fase van de tweede helft kwam het duel nog steeds nauwelijks van de grond. Op twee speldenprikjes van Loïs Openda na stichtte Vitesse geen gevaar, maar ook Feyenoord – dat met rouwbanden speelde vanwege het overlijden van oud-speler Christian Gyan – wist zich geen raad met de bal. Linssen (elf goals) en Guus Til (tien) toonden niet de dreiging waarmee ze voor de winterstop nog de halve productie van Feyenoord op zich namen.
Met nog dik twintig minuten te spelen bracht trainer Thomas Letsch vers bloed bij Vitesse: Patrick Vroegh loste Sondre Tronstad af. Prompt brak Vitesse de wedstrijd open. Feyenoord-keeper Bijlow kwam onnodig ver uit zijn doel bij een diepe bal van Vroegh en hinderde daarmee teamgenoot Marcus Pedersen zodanig, dat Openda erlangs kon glippen en de bal in het lege doel kon schuiven (0-1).

Gelijkmaker geannuleerd

Na die openingsgoal kwam de wedstrijd in Rotterdam pas los. Feyenoord voelde dat het een tandje bij moest schakelen en dacht de stand snel gelijk te trekken, maar de gelijkmaker van Guus Til werd geschrapt omdat invaller Cyriel Dessers in die situatie buitenspel stond. Vitesse hield zo het voordeel in handen en bewaarde in het laatste kwartier en de zes minuten blessuretijd de rust.

Dankzij de zege in De Kuip slinkt de achterstand van Vitesse op Feyenoord tot drie punten. Aanstaande dinsdag treden de Arnhemmers in het bekertoernooi aan tegen DVS’33 uit Ermelo, daarna wacht een thuiswedstrijd tegen FC Groningen in de competitie.

Feyenoord – Vitesse 0 – 1