15 november 2016 In de media

Vitesse schreeuwt om bravoure

De kritiek op Vitesse zwelt aan. Tegenover Europese ambities staat de werkelijkheid van twaalf wedstrijden eredivisie. De Arnhemse club is op een derde van de competitie niets meer dan een middenmoter. Dat vertaalt zich in de rapportcijfers van de Gelderse club, opgemaakt uit de wekelijkse beoordelingen in De Gelderlander.

Lewis Baker komt er nog het beste uit (6.13), maar de Engelsman overlegt een matig gemiddelde en dat zegt alles. Vitesse bekoort niet. Vijf opvallende zaken in Arnhem.

1. Fraser krijgt de boel (nog) niet aan de praat
Trainer Henk Fraser is deze zomer aangesteld om de selectie van Vitesse te doordrenken met passie en beleving. De conclusie na twaalf duels is dan bitter. Ja, er zijn goede fases geweest. Zoals tegen AZ, Ajax, PSV en FC Groningen. Maar de zuurgraad overheerst. Neem AZ, Ajax en PSV ook in dat opzicht. Nog erger: het gelijke spel bij NEC en de nederlagen tegen ADO Den Haag en Heracles. Het Rob Maas-syndroom zit dieper dan gedacht in Arnhem en Fraser moet dus aan de bak. Het wordt tijd dat Vitesse weer bravoure uitstraalt en wedstrijden overtuigend wint.

2. Vitesse is nogal eendimensionaal
Met Ricky van Wolfswinkel heeft Vitesse een erkend goalgetter in huis. Dat de spits zes keer heeft gescoord, zegt alles over zijn klasse. Maar Van Wolfswinkel staat ook model voor een probleem in Arnhem. Vitesse is eendimensionaal ingesteld. De goals uit open spel moeten van de spits komen. Van de overige aanvallers heeft tot nu toe alleen Nathan gescoord. Ergo: schakel je Van Wolfswinkel uit, dan ben je tegen Vitesse een heel eind op de goede weg.

3.Vitesse is kansarm
Vitesse (12 keer) creëert op Willem II (11) , Roda JC (11), Excelsior (10), NEC (9) en PEC Zwolle (8) na tot nu toe de minste scoringskansen in de eredivisie. De Arnhemse club bevindt zich daarmee tussen clubs die handhaven als doel hebben. Go Ahead Eagles (16), Sparta (24) of kandidaten voor Europa als AZ (29), FC Utrecht (25), FC Twente (24) en Heerenveen (21) creëren veel meer kansen.

4. Waar is de dynamiek?
Dat leidt tot het hart van Vitesse. In modern voetbal zijn positiewisselingen belangrijk en vervullen diepgaande backs een grote rol. Vitesse mist deze dynamiek. Op het middenveld wordt veel gerouleerd, maar ontbreekt vaak de diepte. Vanaf de zijkanten is dat zelfs een utopie.
Vitesse moet van het voorspelbare, stroperige voetbal af. De bal gaat vaak rond, maar komt zelden op de plek waar het om draait: voorin. En is de bal daar eenmaal, dan staat iedereen vast. Het wordt tijd dat de turbo in Arnhem wordt aangezet.

5. De trap van Baker is een formidabel wapen
De positieve uitschieter van Vitesse is Lewis Baker, al mist de Engelsman de laatste weken ook de vorm. De huurling van Chelsea staat in het klassement van De Gelderlander net boven Maikel van der Werff (ook 6.13, maar slechts 8 duels gespeeld) en Kelvin Leerdam (6.10). Hij kan met zijn trap voor de opening zorgen op een overvol speelveld en boezemt met zijn vrije trap angst in. Met vijf goals staat Baker er als schaduwschutter goed op. Het is voorlopig het lichtpunt in de Arnhemse duisternis.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: