15 juli 2016 In de media

Vitesse scoort hoog in internationaal talentenonderzoek

Vitesse staat in de top-20 (14e) van teams in Europa waar spelers onder de 22 speeltijd krijgen op het hoogste niveau betaalde voetbal.
Uit onderzoek blijkt dat Nederland in de top 3 staat van landen waar talenten in Europa veel speelminuten krijgen in het hoogste niveau betaalde voetbal.

Het Zwitserse onderzoeksbureau CIES onderzocht hoeveel speelminuten spelers onder de 22 jaar krijgen bij clubs door heel Europa. Daarbij werd gemeten over de periode juli 2009-december 2015. Clubs die niet al die jaargangen actief waren op het hoogste niveau, zijn niet meegeteld. In totaal werd daardoor bij 247 clubs gemeten.

Vitesse in de top-20 (14e)

Van alle competitiewedstrijden die in die periode werden gespeeld, staan de Nederlandse clubs hoog genoteerd. Met Feyenoord (39,8 procent), Ajax (31,2 procent), FC Groningen (29,2 procent), Vitesse (29 procent) en SC Heerenveen (28,8 procent) staan er vijf Nederlandse clubs in de toptwintig van het klassement.

AEL Limassol (0,2 procent) is daarentegen de absolute veteranenclub van Europa. Ook bij Stoke City en Juventus (allebei 0,4 procent) kun je als jonge speler beter wegblijven.

Nederland derde

Als naar de gemiddelden per competitie wordt gekeken, blijkt dat spelers onder de 22 alleen in Kroatië (28,7 procent) en Slovenië (27,8 procent) meer speelminuten krijgen dan in de Eredivisie (24,1 procent).

Cyprus (6,2 procent) komt uit het onderzoek naar voren als de ultieme 'ouderencompetitie'. Ook Turkije, Rusland, Engeland en Italië staan in de staart van het jongerenklassement.

Vitesse nr 1 Europese kweekvijver

In het onderzoek komt de innige samenwerking tussen Vitesse en Chelsea op een sprekende manier naar voren. Nergens in Europa krijgen namelijk zoveel buitenlandse spelers onder de 22 zoveel speeltijd als in Arnhem.

Daar werd de afgelopen vijf jaar 14,9 procent van de speeltijd gereserveerd voor niet-Nederlandse talenten. Ook Ajax (11,9 procent), AZ (8,5 procent), FC Twente (7,9 procent) en FC Utrecht (7,8) staan in deze toptwintig.

Lees HIER het volledige CIES-rapport 'The fielding of young footballers in Europe'
 

Vi – Bewerkt SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: