15 maart 2021 In de media

Vitesse scoort vooral door teamgeest

De huidige Vitesse-selectie is meer dan een optelsom van individuele spelers. Dat viel extra op in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Eigenaar Frans van Seumeren heeft dit seizoen een vermogen geïnvesteerd in transfers en allemaal ervaren spelers gehaald die elders hun status al hadden verdiend. Geen van allen renderen echt en van een teamgeest bij FC Utrecht was nauwelijks sprake. De Domstad-club stond altijd bekend voor inzet, vechtlust en samenhorigheid. Op al deze punten werd het zondagmiddag afgetroefd door het Vitesse van Thomas Letsch.

Ook het vieren van de 1-3 die door Maxi Wittek werd gescoord, zijn eerste doelpunt in dienst van Vitesse en op het hoogste niveau in voetbal, was symptomatisch voor de sfeer en saamhorigheid in de groep. De immer hardwerkende antiheld scoorde zijn eerste treffer en werd door de voltallige selectie, op doelman Pasveer na, over het veld nagejaagd om hem te feliciteren. Dat alles resultaat van nul euro investering in de laatste twee transferwindows maar in een seizoen met een gedegen visie en plan en aanpak van technisch directeur Johannes Spors en hoofdtrainer Thomas Letsch.

Teamgeest

Letsch was buitengewoon in zijn nopjes met de gewonnen vechtwedstrijd en vooral de andermaal getoonde teamgeest. “Het is mooi dat onze eenheid opvalt”, schetst Letsch. “De opoffering voor elkaar. De teamgeest. Wellicht is dit een cultuurding. Het Nederlandse voetbal staat natuurlijk bekend om de grote individuele kwaliteiten. En in Duitsland staat de Mannschaft centraal. Bij Vitesse worden twee zaken verenigd. We verdedigen als blok. We strijden als blok. Dat maakt me trots. Maar ik zie ook dat onze individuele kwaliteiten tot uiting komen. Ik zie vaak ook op voetbaltechnisch gebied mooie dingen.

Karakter tonen

Vitesse stond altijd bekend om het technische spel, maar werd vaak ook nuilend veroordeeld voor het gebrek aan inzet en werklust. Dat valt dit seizoen niet te horen in Arnhem. Letsch weet waarom “Karakter tonen”, vertelt Letsch in De Gelderlander. “En dat is ook nodig om succes te behalen.”

Intussen valt overal te lezen dat Vitesse dit seizoen de ‘revelatie van de eredivisie‘ is. Heel aardig begonnen aan de competitie 2020-2021, maar de verwachting was dat de terugval in de tweede seizoenhelft groot zou zijn.  Dat blijkt niet het geval. Vitesse staat in de bekerfinale, staat vierde op één punt van AZ en vier van nummer twee PSV en alles in de strijd richting de Europese droom is nog mogelijk. Letsch: “Vooraf had niemand ons ingeschaald in de top vier. We genieten dus volop. Maar we hebben nog he-le-maal niets. We moeten nuchter blijven,” zo besluit de altijd realistische Vitesse-coach.

Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: