10 november 2022 In de media

Vitesse sleept een punt uit het vuur na spannend duel in Amsterdam

Vitesse heeft woensdagavond knap een punt uit het vuur weten te slepen tegen Ajax. Na een spannende wedstrijd werden de punten gedeeld: 2-2. De doelpuntenproductie aan Arnhemse kant werd verzorgd door Million Manhoef, die twee keer op fraaie wijze trefzeker was. Aan Amsterdamse kant waren het Dusan Tadić en Lorenzo Lucca die het net wisten te vinden. Het was de eerste keer in 42 wedstrijden dat er door Vitesse gelijkgespeeld werd in Amsterdam.

Hoofdtrainer Phillip Cocu, kon net als in het duel met Sparta Rotterdam, niet beschikken over Bartosz Bialek, die nog met een blessure aan de kant staat. Melle Meulensteen viel tegen de Spartanen ook nog geblesseerd uit, waardoor hij ook niet bij de wedstrijdselectie zat. Cocu besloot tevens om een aantal wijzigingen door te voeren in zijn startopstelling. Zo mochten Romaric Yapi en Manhoef aan de aftrap verschijnen. Simon van Duivenbooden, die afgelopen zaterdag nog mocht beginnen, moest nu genoegen nemen met een plek op de bank.

In een uitverkochte Johan Cruijff ArenA floot scheidsrechter Allard Lindhout om 20.00 uur voor het startsignaal. Er waren geen uitsupporters aanwezig, vanwege gegronde onvrede over de late aanvangstijdstippen van de laatste serie wedstrijden voor de winterstop.

Vitesse keek al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan. Steven Bergwijn kon de bal in de vijfde minuut vanaf links voorgeven op Tadić, die het leer achter Daan Reiziger wist te krijgen. Ajax verzuimde om de marge te verdubbelen na een kwartier spelen. Dit keer was het een voorzet vanaf de andere kant. Devyne Rensch zocht Davy Klaassen, die het vizier niet op scherp had staan. Een paar minuten later stond bijna de 2-0 op het scorebord. Na een mooie combinatie tussen Klaassen, Steven Berghuis en Mohammed Kudus, schoot de Ghanees de bal op de binnenkant van de paal.

Na een iets betere fase kwam de club uit Arnhem in de 25ste minuut op gelijke hoogte. Manhoef kon in de counter het halve veld oversteken en wist de bal van dichtbij achter oud-Vitesse-doelman Remko Pasveer te krijgen. De Arnhemmers wisten er een paar keer goed uit te komen richting het Amsterdamse doel. Ajax werd een paar keer gevaarlijk met hetzelfde wapen; voorzetten vanaf de flanken. Klaassen en Kudus wisten de bal echter niet achter Reiziger te krijgen. In de blessuretijd van het eerste bedrijf kon Yapi uit een corner zijn hoofd tegen de bal krijgen; hij mikte echter naast. Met een gelijke stand gingen beide teams aan de thee.

De Arnhemmers begonnen ongewijzigd aan het tweede bedrijf. In de openingsfase ging Bergwijn neer in de zestien meter van de club uit Arnhem. De linksbuiten claimde een penalty, maar scheidsrechter Lindhout wuifde het weg. Kort daarna dook diezelfde Bergwijn op voor Reiziger, maar de Vitesse-doelman wist de bal te keren. In de counter die daarna volgde zorgden Yapi, Vidović en Bero voor een fraaie combinatie. De aanvoerder schoot de bal goed in de hoek, maar Pasveer wist de bal ternauwernood te verwerken. Het spel golfde op en neer. Kudus kreeg een goede mogelijkheid om de Amsterdammers op voorsprong te zetten, maar zijn inzet ging over.

De Arnhemse formatie hield goed stand, maar kon niet voorkomen dat de Amsterdammers twee keer de lat raakten. Berghuis en Daley Blind kregen beiden de bal er niet in. De Arnhemse brigade slaagde er wel in om een doelpunt te maken. Het was weer Manhoef, die een identiek doelpunt maakte als in de eerste helft. De multifunctionele linkspoot kon weer het veld oversteken en afdrukken: 1-2.

Alfred Schreuder besloot in de slotfase Lucca te brengen. De Italiaanse stormram kreeg de gelijkmaker op zijn naam, door de bal achter Reiziger te koppen. Een spannende slotfase volgde, waarin Mohamed Sankoh de uitgelezen mogelijkheid kreeg om de ploeg uit Arnhem opnieuw op voorsprong te zetten. Hij wist de bal te ontfrutselen bij Calvin Bassey en kon het veld oversteken richting het doel van Pasveer. De inzet van de jonge aanvaller werd uitstekend gepakt door de Ajax-goalie. In de slotfase, die acht minuten blessuretijd kende, wist Brian Brobbey nog de paal te raken, maar de stand bleef gelijk. Na 98 minuten spelen stond er een 2-2 eindstand op het scorebord.

Ajax vs Vitesse 2-2 (1-1)