22 december 2021 In de media

Vitesse sluit topjaar winnend af

Vitesse heeft het jaar afgesloten met een overwinning op PEC Zwolle. Met zijn tiende Eredivisietreffer noteerde Loïs Openda de 1-0 eindstand op het scorebord. De Arnhemmers komen daardoor met 33 punten op de, vooralsnog, vierde plek op de ranglijst. Een geslaagd resultaat na een toch al zo’n succesvolle eerste seizoenshelft, waarin de ploeg naast de volgende ronde van het bekertoernooi ook voor het eerst in de historie Europese overwintering afdwong.

Voor Thomas Letsch betekende de confrontatie met PEC Zwolle ook een weerzien met zijn oud-collega. Assistent-trainer Dick Schreuder maakte ruim een maand geleden de overstap naar PEC Zwolle om daar als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Het was zijn ploeg die via Slobodan Tedić de eerste kans van de wedstrijd kreeg. De aanvaller vuurde een hard schot af richting het Arnhemse doel maar Jeroen Houwen bracht op katachtige wijze redding. Slechts twee minuten later moest de doelman opnieuw ingrijpen. Ditmaal op een poging van Thomas van den Belt.

Na een half uur, waarin de Arnhemmers maar weinig voor het doel van oud-Vitessenaar Kostas Lamprou wisten te komen, had Openda de grootste mogelijkheid op de openingstreffer. Daarna was Riechedly Bazoer aan de beurt. Nadat Jacob Rasmussen en Danilho Doekhi beiden hun hoofd niet goed tegen de bal kregen, nam Bazoer deze op zijn slof maar stuitte hij op de Zwolse verdediging. Niet alleen de achterhoede bleek een sta-in-de-weg voor hem. Ook het zijnet voorkwam, na een één-tweetje met Openda, een treffer. Daarentegen leek Saymak in de extra tijd van de eerste helft PEC Zwolle op voorsprong te zetten maar, na ingrijpen van de VAR, werd het doelpunt teruggedraaid.

Direct na rust kon Openda profiteren van een fout van Van den Belt. De Belgische aanvaller wist op aangeven van Nikolai Baden Frederiksen de 1-0 te maken. Een doelpunt waarmee hij op een gedeelde eerste plaats in het topscorersklassement van de Eredvisie komt te staan. Matúš Bero kreeg op zijn beurt nog een kansje, maar hij schoot de bal tegen de verkeerde kant van de touwen. Daarna drong PEC Zwolle wat meer aan. Eliano Reijnders kreeg een grote kans, maar stuitte op de uitstekend keepende Jeroen Houwen. De Blauwvingers wisten uit een corner nogmaals gevaar te stichten. Een goede voorzet eindigde op het hoofd van Bram van Polen, maar de routinier kopte de bal rakelings naast.

In de 67e minuut werd Openda opnieuw diep gestuurd. Een goede uittrap van Houwen belandde voor de voeten van Frederiksen, die op zijn beurt de Belgische spits bediende. De razendsnelle aanvaller wist echter niet langs Lamprou te komen. In de slotfase kreeg Openda nogmaals de mogelijkheid om mede-topscorers Sébastien Haller en Bryan Linssen te passeren in het klassement, maar wederom wist Lamprou dit te voorkomen. Zo eindigde het slotstuk van Vitesse in 1-0.

Vitesse hervat de tweede seizoenshelft op zaterdag 15 januari. In De Kuip is Feyenoord de tegenstander (aftrap 20.00 uur).

Vitesse vs PEC Zwolle 1-0 (0-0)

46’ Openda 1-0

Gele kaart: 6’ Voet; 9’ Bazoer; 50’ Frederiksen; 61’ Van den Belt; 81’ Vroegh

Opstelling Vitesse
Houwen (K), Dasa, Doekhi (C), Rasmussen, Openda, Tronstad, Bazoer (78’ Hájek, Frederiksen (71’ Vroegh), Bero, Wittek, Huisman (88’ Buitink)

Reserves Vitesse
Schubert (K), Verstappen (K), Hájek, Von Moos, Gboho, Domgjoni, Yapi, Buitink, Vroegh, Cornelisse, Manhoef

Opstelling PEC Zwolle
Lamprou (K), Van Polen (C) (68’ Van den Berg), Voet, Nakayama, Saymak (68’ Clement), Tedić, Adžić (82’ Lagsir), Strieder (68’ Mbinga), Van den Belt (84’ Kastaneer), Reijnders, De Wit

Reserves PEC Zwolle
Schendelaar (K), Hauptmeijer, Kastaneer, Clement, Fernandes, Caschili, Lagsir, Mbinga, Van den Berg, Koolwijk, Landu

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: