18 september 2022 In de media

Vitesse speelt in Airborne-wedstrijd gelijk tegen FC Volendam

Vitesse is zaterdag in de jaarlijkse Airborne-wedstrijd niet verder gekomen dan een gelijkspel tegen FC Volendam. De score werd in de eerste helft geopend door Robert Mühren. Na rust trok Bartosz Bialek, die zijn eerste goal maakte voor Vitesse, de stand gelijk: 1-1.

Thomas Letsch, die voorafgaand aan de aftrap in het zonnetje werd gezet vanwege het feit dat hij al honderd officiële wedstrijden aan het roer stond als hoofdtrainer van Vitesse, voerde geen wijzigingen door ten opzichte van het verloren duel met FC Utrecht. Dezelfde elf namen verschenen binnen de lijnen. Vlak voor de aftrap klonk er een indrukwekkend minuut applaus voor de Airborne-veteranen die in de Tweede Wereldoorlog streden voor onze vrijheid.

Er hing een bijzondere Airborne-sfeer in GelreDome, toen scheidsrechter Erwin Blank floot voor de aftrap. Vitesse werd voor het eerst gevaarlijk in de openingsfase. Bialek werd diep gestuurd en probeerde FC Volendam-doelman Filip Stanković voorbij te spelen. Laatstgenoemde reageerde echter adequaat en kon zo reddend optreden. Het spel golfde in het eerste bedrijf op en neer, maar het was de uitspelende ploeg die als eerste op het scorebord kwam. Kacper Kozlowski verloor de bal op het middenveld, waardoor Mühren in stelling gebracht kon worden. Kjell Scherpen kon eerst nog handelend optreden, maar was in tweede instantie kansloos: 0-1.

In het vervolg van de eerste helft werd de ploeg uit Arnhem nog een aantal keer gevaarlijk, via met name Kozlowski en Sondre Tronstad. Kozlowski en Maximilian Wittek zagen hun ballen voorlangs gaan en Tronstad probeerde het vanaf grote afstand. Hij vond echter een uitstekend keepende Stanković en de lat op zijn weg. Er werd niet meer gescoord en met een 0-1 stand zochten beide elftallen de kleedkamers weer op.

De Arnhemse formatie schoot in het tweede bedrijf uit de startblokken, met uitgerekend in de Airborne-wedstrijd een goal van Poolse makelij. Kozlowski bereikte na een heerlijke actie Bialek, die ijskoud voor de goal bleef en het net wist te vinden: 1-1. De jonge aanvaller werd daarmee de eerste Pool die namens Vitesse scoorde in de Eredivisie. Hierna ging Vitesse ook op jacht naar de voorsprong. Een bedrijvige Kozlowski creëerde een aantal goede mogelijkheden, maar Vitesse wist hieruit niet tot scoren te komen.

Letsch probeerde in de laatste twintig minuten iets te forceren en bracht een aantal verse krachten. Million Manhoef, Thomas Buitink, Romaric Yapi en Nikolai Baden Frederiksen kwamen allemaal in het veld. Manhoef kreeg de grootste mogelijkheid, maar zag zijn inzet echter net naast gaan. Melle Meulensteen kreeg in de blessuretijd zijn hoofd nog tegen een corner, maar wist het net niet te vinden.

Dit was de laatste wedstrijd voor de interlandbreak. Vitesse vervolgt op zaterdag 1 oktober het Eredivisie-seizoen uit in Enschede. De tegenstander is dan FC Twente. Wil je erbij zijn? Bestel dan hier je kaarten.

Vitesse vs FC Utrecht. 1-1 (0-1)
21’ Mühren 0-1, 48’ Bialek 1-1

Scheidsrechter: Erwin Blank

Gele kaarten: Bialek en Cornelisse (Vitesse), Stanković (FC Volendam)