11 augustus 2023 In de media

Vitesse start goed aan seizoen met knappe overwinning in Volendam

Vitesse is het nieuwe Eredivisieseizoen vrijdagavond goed begonnen, door te winnen bij FC Volendam. De manschappen van Phillip Cocu keken na de eerste helft nog tegen een achterstand aan door een treffer van Robert Mühren, die ook een rode kaart ontving. Tegen tien man trokken de Arnhemmers na rust de stand gelijk via Mathijs Tielemans. Diep in de tweede helft kroonde invaller Marco van Ginkel zich tot matchwinner in het Kras Stadion: 1-2.

Op vrijdagavond openden Vitesse en FC Volendam het nieuwe Eredivisieseizoen. Na een lange voorbereiding met ontmoetingen met VV Duno (0-9 winst), De Graafschap (3-5 winst), VfB Stuttgart (2-1 verlies), Eintracht Frankfurt (1-1), Patro Eisden Maasmechelen (2-2) en Getafe CF (4-1) kon het nieuwe seizoen eindelijk beginnen.

Cocu ruimde in Volendam onder meer basisplekken in voor de officiële debutanten Amine Boutrah, Said Hamulic en Tielemans. Marco van Ginkel begon op de bank, waardoor Nicolas Isimat-Mirin de aanvoerdersband om de arm kreeg. Eloy Room maakte zijn rentree onder de lat, uitgerekend tegen de club en in het stadion waar hij in 2009 onder Theo Bos zijn debuut maakte.

Het seizoen was amper tien minuten oud of de Arnhemmers keken al tegen een achterstand aan. Bilal Ould-Chikh gaf de bal fraai voor op Mühren, die zijn voet tegen de bal aan kreeg en zo Room verschalkte: 1-0. Het was ook meteen de eerste kans voor de Volendammers. Nadat Vitesse-doelman Room twee keer een Volendamse kans onschadelijk maakte, kon Boutrah een schot lossen richting keeper Mio Backhaus, die voor het eerst in actie moest komen. Hij kon de bal echter uit de verre hoek plukken. Vlak voor rust werd Mühren terecht met een rode prent het veld uit gestuurd na een gestrekt been op de knie van Tielemans.

Met tien tegen elf wist Vitesse de druk steeds meer op te voeren. Het was vooral gevaarlijk via Boutrah. ‘Le Petit Prince’ vond echter Backhaus op zijn weg en raakte ook de binnenkant van de paal. Na een uur spelen kreeg de formatie van Cocu loon naar werken. Na een prachtige aanval ging Tielemans een één-twee aan met Hamulic, die op zijn beurt Tielemans weer bediende met een fraaie hakbal. De middenvelder was zo het eindstation van het flitsende aanval en schoot de bal onberispelijk tegen de touwen: 1-1. Het was de eerste officiële goal in zijn eerste officiële wedstrijd voor de 21-jarige Veldhovenaar in dienst van Vitesse.

Vlak voordat Gyan de Regt en Van Ginkel mochten invallen, schoot invaller Miliano Jonathans de bal hard tegen Backhaus aan. Niet veel later vond Maximilian Witteks vrije trap ook de vuisten van de Volendam-goalie. Daarna belandde een pegel van de Duitser via de vingertoppen van zijn landgenoot op de paal.

De geel-zwarten bleven nadrukkelijk zoeken naar de voorsprong en werden uiteindelijk ook beloond. Carlens Arcus trok de bal voor en invaller Van Ginkel kon tegen de bal aanlopen: 1-2.

Vitesse hoopt de uitstekende seizoenstart volgende week zaterdag een mooi vervolg te geven tegen PSV. De kraker in GelreDome wordt om 18.45 uur afgetrapt.

FC Volendam vs Vitesse 1-2 (1-0)
10’ Mühren 1-0
61’ Tielemans 1-1
85′ Van Ginkel 1-2

Gele kaarten: Murkin, Ould-Chikh, Plat (Volendam), Tielemans (Vitesse)

Rode kaart: Mühren

Scheidsrechter: Dennis Higler

FC Volendam
Backhaus (K), Plat, Mirani, Murkin, Van Mieghem (66’ Kuol), Ould-Chikh, Twigt (83′ Klomp), Mühren, Payne (73’ Benamar), Mbuyamba ©, Johnson (75′ Fiemahle)

Vitesse
Room (K); Arcus, Oroz, Isimat-Mirin ©, Wittek; Meulensteen, Tielemans, Kozlowski (73’ Van Ginkel); Boutrah, Manhoef (63’ Jonathans), Hamulic (73’ De Regt)

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: