21 juni 2019 In de media

Vitesse steekt opleiding in nieuwe jas

Nu Vitesse uit de voetbalpiramide is gestapt, krijgt de opleiding een ander gezicht. Het beloftenteam en het elftal Onder 19 jaar worden samengevoegd. Er staan drie trainers op, voor een goede individuele begeleiding.
Vitesse gaat in het nieuwe voetbaljaar met een groep van 28 tot 30 spelers werken, stelt hoofd opleidingen Aloys Wijnker. Dat is inclusief doelmannen. Uiteindelijk worden uit die selectie twee teams geformeerd. Jong Vitesse speelt voortaan op maandagavond in de reservecompetitie. Onder 19 komt uit in de eredivisie, met de zaterdag als speeldag.

Het hoogste jeugdelftal krijgt Theo Janssen als coach. Janssen (37) schuift door na een jaar als assistent bij het team. De oud-prof is bezig zijn trainerscarrière vorm te geven. Hij wil uiteindelijk als hoofdtrainer in het profvoetbal aan de slag. ,,Dit is een vervolgstap in zijn ontwikkeling”, zegt Wijnker.

In de staf blijft Joseph Oosting (47) ook in het nieuwe seizoen de coach van het beloftenteam. Dennis van Beukering (42) is dan de derde trainer van de groep. Rein Baart fungeert er als keeperstrainer.

,,We werken met een grote groep”, legt Wijnker uit. ,,Daarbij is het groepsproces belangrijk, maar moet er ook volop aandacht zijn voor de individuele ontwikkeling. Daarom nemen de trainers allemaal een aantal talenten onder hun hoede. Doel is ze specifiek te begeleiden en door te laten groeien.”

Jong Vitesse is uit de voetbalpiramide en stapt nu de reservecompetitie in. De Arnhemse club voetbalt daar onder soepeler regels. Zo zijn er minder contractspelers nodig (geen hele selectie). Daarbij is er geen limiet aan het aantal te gebruiken spelers. En de leeftijdsregels zijn niet zo strikt (23 jaar en jonger). De eredivisionist kan nu eenvoudig spelers van het eerste team meesturen op de maandagavond.

,,Dat was in de tweede divisie onhandig”, zegt Wijnker. ,,Zo konden spelers als Mukhtar Ali en Rasmus Thelander geen ritme houden bij de beloften. Nu kan dat allemaal wel. Jong Vitesse gaat de competitie in met talenten, aangevuld met spelers van de eerste selectie.”

Nieuwe spelers

De talentengroep bestaat grotendeels uit spelers onder 19 jaar. Daarmee schuift veel jeugd in Arnhem dus door. Maar Vitesse heeft in de zomer ook spelers aangetrokken. Van Ajax komen Ian Beelen, Nuri Emre Aksit en Paul Fosu-Mensah. Milan Beumer maakt de overstap van PSV en Roy Kuijpers is weggeplukt bij FC Den Bosch. ,,Wij hebben hoge verwachtingen van de spelersgroep”, vertelt Wijnker.

Duizendpoot

In de jongste jeugd (onderbouw) bij Vitesse verdwijnt de lichting Onder 8. Harry Rutgers en Jesper Holdijk zijn vertrokken. Bart van Rooijen, duizendpoot in de organisatie, wordt coach van het team Onder 11 jaar. Gino Roelofs schuift door naar het team Onder 9 jaar.

Vitesse Voetbal Academie 2018-19

Hoofd: Aloys Wijnker
Coördinator: Sebastiaan van der Sman
Coördinator onderbouw: Bart van Rooijen

Trainers

Jong Vitesse: Joseph Oosting
Vitesse O19: Theo Janssen, Dennis van Beukering
Vitesse O17: Edwin Linssen
Vitesse O16: Tim Cornelisse
Vitesse O15: Patrick Ax
Vitesse O14: Richard van der Lee
Vitesse O13: Frank van Kouwen
Vitesse O12: Jos Dietrich
Vitesse O12: Niek Nooijen (assistent)
Vitesse O11: Bart van Rooijen, Tim Bosman (assistent)
Vitesse O10: Mitchel Jansen, Leo van de Kraats (assistent)
Vitesse O9: Gino Roelofs, Daan Lamers (assistent)

Keeperstrainers: Rein Baart en Marc te Witt

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: