26 september 2022 In de media

Vitesse stelt Phillip Cocu aan als nieuwe hoofdtrainer

Vitesse kan met trots bekendmaken dat Phillip Cocu als nieuwe hoofdtrainer is aangesteld. De 51-jarige Eindhovenaar, die als speler al vijf seizoenen in Arnhem actief was, heeft een contract getekend tot medio 2024. Cocu is de opvolger van Thomas Letsch, die afgelopen week naar VfL Bochum 1848 vertrok.

Technisch directeur Benjamin Schmedes: “We zijn zeer verheugd en ook trots dat we Phillip Cocu kunnen presenteren als onze nieuwe hoofdtrainer. Omdat we snel hebben kunnen schakelen, kan de eerste training na de korte break direct door hem geleid worden”, stelt Schmedes. ”De prettige gesprekken met Phillip hebben bevestigd dat hij uitstekend in het beoogde profiel past. Hij kent de club en de competitie goed, beschikt over veel nationale en internationale ervaring, straalt rust uit en was ook nog direct beschikbaar. Bovenal is hij de juiste persoon om onze speelstijl verder te ontwikkelen. Phillip staat voor een focus op balbezit, met een drang naar voren en een bepaalde intensiteit, maar dat wel met een stabiele basis en een pragmatische benadering. Wij zijn ervan overtuigd dat Phillip de weg omhoog kan vinden met onze ploeg. We heten hem van harte welkom”, zegt de technisch directeur. “In de komende dagen gaan we nog bezig met de aanstelling van een nieuwe assistent-coach, die Cocu samen met Marink Reedijk zal bijstaan.”

Cocu keert met een goed en vertrouwd gevoel terug bij de club waar hij in de jaren negentig furore maakte op het middenveld. “Vitesse is een warme club met sportieve ambities, waar ik als speler prachtige herinneringen heb liggen. Om hier nu als trainer terug te keren, vervult mij uiteraard met trots. Het is voor mij de juiste club op het juiste moment”, aldus Cocu. “Natuurlijk komt de club uit een uitdagende situatie en een lastige competitiestart, maar ik geloof in de kwaliteit van de spelers en kijk ernaar uit om met het team en de staf aan de slag te gaan”, besluit de nieuwe keuzeheer. Komende dinsdag leidt hij zijn eerste training op Papendal.

Carrière gelanceerd in Arnhem

Met Cocu heeft Vitesse een hoofdtrainer aangesteld die niet alleen per direct beschikbaar is, maar de club ook al goed kent. Van 1990 tot 1995 had de oud-middenvelder namelijk het geel-zwart om de schouders. Dat was een schitterende bloeiperiode voor Vitesse, dat toen structureel meedraaide in de top-vijf van Nederland en ook steevast in Europa acteerde. Mede dankzij een pegel van Cocu in het uitduel met KV Mechelen speelde Vitesse destijds een historisch tweeluik met Real Madrid in de derde ronde van de UEFA Cup (1992|1993). Met zijn prestaties bij Vitesse verdiende Cocu in 1995 een transfer naar PSV. De profcarrière van Cocu, die bij AZ begon en bij Al Jazira eindigde, spreekt verder tot de verbeelding. De middenvelder bereikte op overtuigende wijze de top. Hij was jarenlang een belangrijke kracht bij FC Barcelona en wist bij het Nederlands elftal zelfs de magische grens van honderd interlands te doorbreken. En dat terwijl het voor hem allemaal begon bij SV DCS, een Partnerclub van Vitesse uit Zevenaar.

Na zijn succesvolle spelerscarrière, met tien gewonnen hoofdprijzen, startte Cocu in 2008 zijn trainersloopbaan op als assistent-bondscoach van Oranje. Deze positie bekleedde hij tot 2012, toen hij ook meerdere maanden interim-trainer van PSV was. Hij won destijds de KNVB Beker, maar besloot om nog één seizoen te wachten totdat hij PSV 1 definitief onder zijn hoede zou nemen. Dat gebeurde in juli 2013, toen het startschot werd gegeven voor vijf vruchtbare seizoenen. Onder Cocu’s leiding sleepte PSV drie landstitels en twee Johan Cruijff Schalen in de wacht, terwijl de coach zelf ook tweemaal onderscheiden werd met de Rinus Michels Award. Na zijn periode in Eindhoven opteerde Cocu twee keer voor een buitenlands trainersavontuur, bij het Turkse Fenerbahçe en het Engelse Derby County FC. Bij de laatstgenoemde club trok Cocu in november 2020 de deur achter zich dicht.

Vitesse heet Cocu van harte welkom en wenst de hoofdtrainer veel succes in Arnhem.

Bron: Vitesse / Foto's: Voetbal Primeur

Hoofdsponsor: