18 mei 2015 In de media

Vitesse stijgt 600.000 euro in TV-gelden

Vitesse is FC Utrecht op de ranglijst verdeling TV-gelden gepasseerd. Dat levert de Arnhemmers een bedrag op van € 3,5 miljoen, een stijging van 6 ton ten opzichten van vorig seizoen.
Target voor volgend seizoen voor de Arnhemse club is FC Groningen. In de samenstelling van componenten die de ranking bepalen, moet Vitesse FC Groningen volgend seizoen slechts een aantal plaatsen voor bllijven in de uiteindelijke ranglijst van de Eredivisie.

Ajax troeft PSV af als het gaat om de inkomsten uit televisiegelden. Hoewel Ajax dit seizoen geen kampioen is geworden, is de Amsterdamse club wel de financiële winnaar van de eredivisie. Komend seizoen krijgt Ajax op basis van de prestaties van de afgelopen jaren ruim 9 miljoen euro aan televisierechten binnen via tv-zender Fox. Landskampioen PSV krijgt 8,4 miljoen.

Feyenoord, dat op de laatste speeldag de derde plaats verspeelde aan AZ, kan financieel gezien toch glimlachen. De Rotterdammers krijgen 7,5 miljoen euro, bijna een miljoen euro meer dan vorig jaar.

FC Twente is de grote verliezer. De Tukkers moeten bijna een half miljoen euro inleveren en ontvangen over dit seizoen slechts 6,5 miljoen euro.

"De rijken worden rijker en de arme clubs lopen die achterstand niet in. In totaal verdelen de clubs 72 miljoen euro, een bedrag dat de komende jaren verder toeneemt. Daarnaast zijn er nog de inkomsten uit de Champions League en de Europa League en natuurlijk de opbrengsten van de transfers, volgens sportmarketeer Marcel Beerthuizen."

PEC Zwolle en Cambuur staan relatief laag (14 en 16) op de ranglijst. Dat komt doordat de verdeling van de gelden een optelsom is van de prestaties van de afgelopen jaren en de clubs pas enkele seizoenen actief zijn op het hoogste niveau.

Opvallend is verder dat NEC, de kampioen van de eerste divisie, meteen op plek 13 binnenkomt op de lijst van de tv-gelden. Dat komt doordat de Nijmegenaren jarenlang in de eredivisie hebben gespeeld en slechts één jaar weg zijn geweest.
 

NOS / Aangep. SV / Foto’s SV

Hoofdsponsor: