6 juli 2017 In de media

Vitesse-supporters niet naar Rotterdam

De Supportersvereniging Vitesse (SV) heeft besloten geen buskaarten te verkopen voor de verplichte buscombi om de Johan Cruijff-schaal in Rotterdam.
Wel zal de SV het uitvak claimen en één bus, met slechts een paar supporters, naar Rotterdam af vaardigen om een duidelijk en krachtig protest mogelijk te maken.
 
De KNVB staat maar 1200 kaarten toe aan de bekerwinnaar uit Arnhem. Een staaltje onbeschofte ongelijkheid van de bovenste plank. De SV heeft tot drie keer toe samen met Vitesse opgetrokken om de KNVB, Feyenoord en de Rotterdamse driehoek op andere gedachten te brengen. Hierbij was voor de SV steeds uitgangspunt dat de KNVB als organiserende partij haar verantwoordelijkheid dient te nemen.
 
Fnuikend is te constateren dat de KNVB om 5 voor 12 de bereidheid toonde het aantal kaarten, na de eis van de SV (minimaal 4000 kaarten), te verhogen tot 2500. Dit terwijl toen allang overduidelijk was dat de Rotterdamse driehoek dat aantal niet zou toestaan. Het beperkt aantal kaarten voor de Vitesse-supporters is het resultaat van een gigantisch knullig aangelopen haastklus waarbij de KNVB willens en wetens onrecht is gedaan aan de belangen van de Vitesse-supporters. Als klap op de vuurpijl werd nog eenzijdig een buscombi opgelegd en het aanvangstijdstip gewijzigd.
 
Ronduit schandalig is dat directeur Jean-Paul Decossaux niet eens de moeite heeft genomen om een mail van de SV, gericht aan zijn persoonlijk KNVB-mailadres, te beantwoorden. KNVB-persvoorlichter Chris van Nijnatten beweerde in een interview afgelopen donderdag met droge ogen dat Vitesse op de hoogte was dat de bekerwinnaar als bezoekende partij slechts recht had op het uitvak en dus maar 1200 bezoekers mee zou kunnen nemen. Vitesse ‘had het verkeerd begrepen of niet opgelet’. Tijdens de KNVB-vergadering maandagavond jongstleden werd pijnlijk duidelijk dat er maar één partij onduidelijk was en niet vies van deze grove leugen namelijk: de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond!
 
De SV heeft op 22 juni het statement ‘De Supportersvereniging Vitesse eist minimaal 4000 kaarten voor de JC-schaal van de KNVB’ naar buiten gebracht. Dit statement was aan het adres van de KNVB gericht. Daarnaast heeft de SV een duidelijk negatief advies aan de Vitesse-supporters gegeven om niet naar Rotterdam af te reizen. Vervolgens hebben wij in drie gesprekken geprobeerd om het tij te keren en de KNVB tot andere inzichten te brengen. Als laatste de mogelijkheid voor de KNVB om tijdens de AVBV-vergadering van maandag jl. hun standpunt te herzien, afgewacht.
 
Helaas ijdele hoop! De KNVB weigert haar verantwoordelijkheid te nemen maar trekt wel schoorvoetend het boetekleed aan: “wij blijven de nieuwe opzet ter discussie stellen" en paait de andere aanwezige BVO-vertegenwoordigers met de toezegging van 5000 kaarten voor de supporters van de bekerwinnaar per volgend seizoen. Voor de supporters van de huidige bekerwinnaar doet de voetbalbond… helemaal niets! Geen reactie, geen excuses!
 
Gijs de Jong van de KNVB liet onlangs in een artikel over de nieuwe opzet van de JC-schaal op hun website optekenen: "De bekerwinnaar – in de volgende editie Vitesse – is de bezoekende ploeg en wordt op minimaal net zo’n gastvrije en toegankelijke manier ontvangen als clubs bij de vorige edities van de Johan Cruijff Schaal. Deze wedstrijd is bij uitstek een gelegenheid om de maatschappelijke kracht van voetbal te laten zien". Nu is andermaal gebleken dat het hier loze woorden, van een zwalkende voetbalbond die stuurloos is en blunder op blunder presteert, betreffen.
 
Het siert algemeen directeur van Vitesse Joost de Wit dat hij persoonlijk in alle gesprekken met de KNVB en de Rotterdamse driehoek samen met de SV is opgetrokken en, als enige clubvertegenwoordiger, de rug recht heeft gehouden door tegen de nieuwe opzet van de JC-schaal te stemmen tijdens de AVBV-vergadering. Vitesse valt niets te verwijten. De KNVB-regelgeving staat geen boycot van deze wedstrijd door de club toe zonder dat dit verstrekkende gevolgen heeft. Bovendien hopen wij dat ons elftal alles op alles zal zetten om deze schaal naar Arnhem te brengen waar ze, ingeval van winst, een ovationele ontvangst te wachten zal staan. Op dit moment worden de mogelijkheden onderzocht voor Vitesse supporters om gezamenlijk de wedstrijd op grote schermen in Arnhem te gaan zien.
 
De SV heeft de AVBV-vergadering, afgewacht om de KNVB de kans te geven tot inkeer te komen. Nu alle opties zijn uitgeput, rest ons niets anders dan duidelijk stelling te nemen: Er gaat op zaterdag 5 augustus maar één bus georganiseerd door de SV naar de Rotterdamse Kuip. Wij claimen daarmee het uitvak om ter plaatse een duidelijk protest te laten horen. Er zullen geen kaarten voor deze bus in de verkoop gaan. Verdere mededelingen hierover volgen.
 
Op donderdagmiddag jl. hebben de trainers Henk Fraser, Edward Sturing, Nicky Hofs en de spelers Guram Kashia, Alexander Büttner en Arnold Kruiswijk een delegatie van alle supportersgroeperingen uitgenodigd. De selectie deed een beroep op de Vitesse-supporters om het elftal tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal toch te steunen vanuit een vol uitvak. De supportersgeledingen hebben echter gezamenlijk het standpunt ingenomen om niet af te reizen naar Rotterdam. Vitesse-supporters zijn geschoffeerd en oneerlijk behandeld door de KNVB. De staf en selectie had begrip voor dit gezamenlijke standpunt.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: