4 maart 2019 In de media

Vitesse-talent in slipstream Ajacied Van de Beek

De jeugdopleiding van Vitesse bracht internationals als Theo Janssen, Davy Pröpper en Marco van Ginkel voort, maar onder invloed van het buitenlandse kapitaal in Arnhem is de doorstroming de afgelopen jaren gestagneerd. Met de eerste profgoal van de 18-jarige Thomas Buitink was er tegen NAC Breda weer eens een teken van leven van de Vitesse-voetbalschool.
De gelijkmaker van de jeugdige spits na een 0-1 achterstand bij rust was het startsein voor een comeback van de thuisploeg, die dankzij de 4-1 zege voor het eerst dit seizoen driemaal op rij een Eredivisiewedstrijd won. „Een onbeschrijfelijk mooi moment. Dit had ik echt even nodig, want ik was gepasseerd als tweede spits”, aldus Buitink, die toegeeft dat het niet meevalt om als talent van Papendal door te breken. „Het is heel moeilijk, omdat er in de A-selectie veel ervaren en goede spelers zitten. Uiteindelijk is het de keuze van de trainer. Ik ben blij dat hij me nu de kans heeft gegeven om in te vallen. En dat ik het heb kunnen waarmaken met deze belangrijke goal.”

Buitink werd 8,5 jaar geleden door Vitesse gescout in de jeugdrangen van amateurclub Veensche Boys uit Nijkerkerveen, waar ook Ajacied Donny van de Beek zijn eerste schreden op het voetbalveld zette. „Donny ken ik goed. We spreken elkaar af en toe en appen ook wel eens. Twee jongens van één amateurclub in het betaald voetbal is wel bijzonder. En we doen het allebei goed. In de kantine van Veensche Boys hangen onze shirts en portretten naast elkaar”, aldus Buitink.

TG / foto’s SV

Hoofdsponsor: