15 mei 2022 In de media

Vitesse temt landskampioen Ajax: equipe coach Letsch stapt goedgeluimd de play-offs in

Vitesse eindigt de competitie op plek zes in de eredivisie. De Arnhemse club gaat goedgeluimd de play-offs in, na de 2-2 tegen Ajax. De equipe van coach Thomas Letsch club temde zondagmiddag de landskampioen. De Duitser mikt met zijn spelersgroep nu op een ticket voor Europees voetbal.

Bij Vitesse ontbrak op de slotdag van de competitie Tomas Hajek door een enkelkwetsuur. Maar Enzo Cornelisse was wel fit. Letsch koos zodoende voor de 5-4-1-variant. Daarin was ook plaats voor Patrick Vroegh, maar Thomas Buitink en Adrian Grbic begonnen op de bank. Matus Bero was de aanvallende middenvelder en Loïs Openda de eenzame spits. De Belg werd enkele keren gevaarlijk in de counter.

Maar Ajax dicteerde en kwam na ruim een kwartier op voorsprong. Brian Brobbey liep bij een steekpass van Dusan Tadic eenvoudig weg bij Enzo Cornelisse. Buitenspel werd opgeheven door Riechedly Bazoer en doelman Markus Schubert reageerde te laat: 0-1.

Ajax kreeg meer kansen. Zo verscheen Brobbey vlak na rust alleen voor Schubert.

Maar de goal viel vervolgens aan de andere kant. Million Manhoef onderbrak na 52 minuten de aanval van Ajax. Hij vond uiteindelijk Openda, die volledig vrij stond en de bal kon binnenschuiven: 1-1.

Dat brak het zomeravondpotje in GelreDome open. Vitesse kreeg de geest, het publiek leefde op en Vitesse scoorde in de omschakeling opnieuw. Thomas Buitink, net ingevallen, zag zijn poging nog stranden. Maar daarna sloeg Openda in twee instanties toe: 2-1.

Vitesse zette de zaken op zijn kop in GelreDome. Maar Ajax was al snel gevaarlijk. Steven Berghuis volleerde op de lat en Brobbey verscheen opnieuw alleen voor Schubert. De Duitser redde.

Aan de andere kant kreeg Openda twee keer de vrije doortocht. De Belg schoot stuitte eerst op Ajax-keeper Jay Gorter en gleed minuten later uit.

Ajax kreeg vervolgens weer kansen. Tadic schoot op de lat, waarna Bazoer de inzet van Mohamed Daramy blokte. Dat bleek uitstel van executie. Na 87 minuten maakte Ajax toch gelijk. Edson Álvarez kopte fraai binnen uit een hoekschop: 2-2.

Bijna haalde Ajax ook nog de winst binnen. Maar in de slotseconden kopte Álvarez op de lat.

Vitesse-Ajax 2-2 (0-1)16. Brobbey 0-1, 52. Openda 1-1, 56. Openda 2-1, 87. Alvarez 2-2

Toeschouwers: 18.920
Scheidsrechter: Nijhuis
Geel: Alvarez, Blind, Klaassen (Ajax)

Vitesse: Schubert; Doekhi, Bazoer, Rasmussen; Dasa, Bero (89. Huisman), Tronstad, Domgjoni (52. Grbic), Manhoef (88. Yapi); Vroegh (52. Buitink), Openda.

Ajax: Gorter; Regeer (79. Van Gelderen), Rensch (64. Kudus), Blind, Tagliafico (64. Salah-Eddine); Taylor, Alvarez, Tadic, Berghuis; Brobbey (79. Daramy), Haller (57. Klaassen).

Bron: Gelderlander / Foto's: SV

Hoofdsponsor: