3 april 2022 In de media

Vitesse ten onder tegen efficiënter AZ

Vitesse is het laatste blok van het seizoen begonnen met een verliespartij bij AZ. De Arnhemse equipe deed niet veel onder voor de nummer vijf van de Eredivisie, maar ging tamelijk ongelukkig met 3-1 onderuit. Na de aansluitingstreffer van Sondre Tronstad waren er genoeg kansen op meer, maar Vitesse ging uiteindelijk met een marge van twee onderuit.

Diverse Vitessenaren kenden een geslaagde interlandbreak, maar niet iedereen kwam er ongeschonden uit. Eli Dasa (corona), Nikolai Baden Frederiksen (blessure), Markus Schubert (ziek), Dominik Oroz en Enrico Dueñas Hernández (later terug) waren dan ook niet van de partij in Alkmaar. Daardoor stond onder meer Romaric Yapi aan de aftrap in het AFAS Stadion.

Eigenlijk was er in het eerste half uur geen vuiltje aan de lucht voor Vitesse. De Arnhemmers waren zeker niet de mindere van de twee en waren ook gevaarlijker dan de thuisploeg. Het eerste wapenfeit kwam dan ook van de geel-zwarten; Danilho Doekhi kopte de bal een ruime meter voorlangs. Iets wat Sam Beukema luttele minuten later aan de andere kant deed. Maar de grootste mogelijkheden waren voor Adrian Grbić en Maximilian Wittek, die beiden de bal niet lekker raakten. Verder werd een tweede kopbal van Doekhi puik gepareerd door AZ-goalie Peter Vindahl.

Geheel onnodig viel in de 32ste minuut de 1-0 voor AZ. Pavlidis kreeg net iets te veel ruimte van de Arnhemse defensie en schoot de bal vervolgens vanuit de draai richting het doel van Jeroen Houwen. De Vitesse-goalie was kansloos, omdat de bal via een verdediger langs hem in het doel dwarrelde. Een bittere pil voor Vitesse, dat tot de rust weinig tot niets meer creëerde.

Vitesse miste voor rust vooral een stukje doortastendheid. Dat veranderde in de tweede helft aanvankelijk niet. Toen AZ tien minuten na de theepauze de marge verdubbelde – Jacob Rasmussen gleed een harde voorzet van Owen Wijndal tegen de touwen – leek de wedstrijd dan ook gespeeld.

Het tegendeel bleek echter waar. Vitesse liet het er niet bij zitten en vocht zich terug in de wedstrijd. Tronstad gaf dat gestalte, door van dichtbij met links de 2-1 aan te tekenen. Na het inbrengen van Thomas Buitink en Yann Gboho ging Vitesse op jacht naar meer. De kansen waren er – met name één voor Loïs Openda – maar het tweede Vitesse-doelpunt bleef uit. En omdat AZ in de slotfase nog trefzeker was via een penalty van Jesper Karlsson, eindigde het duel in een frustrerende 3-1 eindstand. Het lichtpuntje van de avond was het debuut van jeugdspeler Simon van Duivenbooden.

Volgende week zondag (10 april 14.30 uur) treedt Vitesse in GelreDome aan tegen SC Cambuur.

AZ vs Vitesse 3-1 (1-0)
32’ Pavlidis 1-0; 56’ Rasmussen (eigen goal) 2-0; 63’ Tronstad 2-1, 83’ Karlsson (penalty)

Geel: 58’ Bero, 77′ Pavlidis, 94′ Wittek

Opstelling AZ
Jensen (k), Sugawara, Martins Indi, Wijndal ©, Midtsjø (69. Reijnders), Pavlidis (84. Hatzidiakos), De Wit, Karlsson, Witry (80. Aboukhlal), Clasie, Beukema

Reserves AZ
Verhulst (k), Reus (k), Hatzidiakos, Aboukhlal, Sowah, Koopmeiners, Evjen, Reijnders, Kerkez, Buurmeester

Opstelling Vitesse
Houwen (k), Doekhi ©, Rasmussen, Openda, Tronstad (84. Van Duivenbooden), Grbić, Bazoer, Bero, Domgjoni (64. Buitink), Yapi (64. Gboho), Wittek

Reserves Vitesse
Verstappen (k), Reiziger (k), Hájek, Gboho, Buitink, Vroegh, Cornelisse, Huisman, Manhoef, Van Duivenbooden, De Regt

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: