12 april 2014 In de media

Vitesse-tijdlijn op Nijmeegseplein

Onder leiding van kunstenaar Thomaz van Os (voorgrond) wordt de laatste hand gelegd aan een Vitesse-muurschildering onder het Nijmeegseplein in Arnhem.
In de fiets- en voetgangerstunnel onder het drukste verkeersknooppunt van Gelderland, de verbinding tussen Kronenburg en GelreDome, is in een week tijd een 54 meter lang Vites­se­tableau op de tunnelwanden aangebracht.

Van Os tekende voor het ontwerp van de tijdlijn, die de historie van Vitesse uitbeeldt van oprich­tingsjaar 1892 tot nu. De Arnhemse kunstenaar maakte vorig jaar al een begin met de schildering. Pas na overleg met de provincie Gelder­land en de gemeente Arnhem kon hij er mee verder.

 Henk ‘Charly’ Bosveld staat er op. Natuurlijk, hij is Vites­senaar van de Eeuw. Just Göbel fi­gureert in de wandschildering on­der het Nijmeegseplein – de legen­darische oud-doelman is recordin­ternational bij de Arnhemse club – en natuurlijk oprichter Willem Hesselink.

Al die iconen van de oudste club in de eredivisie zijn vereeuwigd door kunstenaar Thomaz van Os op de tunnelwanden van de on­dergrondse verbinding tussen Kronenburg en GelreDome. Als Vitesse zondag 27 april de laatste thuiswedstrijd van het seizoen speelt tegen Go Ahead Eagles, lo­pen ze langs de Vitesse-adelaar naar het stadion.

Het idee voor de schildering voor de ietwat afgetrapte tunnel was er al langer en werd vorig jaar gekop­peld aan de tweede editie van het kunstproject Zon op Zuid. Dat had als doel blijvende kunstwer­ken te realiseren in de zuidelijke stadshelft van Arnhem. De tun­nel is er nu een van.

Voor het zover was dat hij verder kon met de pilot, stroomde er wel het nodige water door de Rijn, zegt Van Os. „Van de provincie Gelderland moesten we een ver­gunning krijgen, maar ook de ge­meente had een stem in de zaak, want die gaat over het onder­houd.”

Uiteindelijk doen Thomaz van Os en zijn ploeg – ‘ik doe dit echt niet alleen’ – het onderhoud nu. Niet met een laag saaie grijze verf, maar met een echt Arnhems tafereel. Op de wand tegenover de Vitesse-schildering zijn silhouet­ten afgebeeld van juichende men­sen.

Dat was eigenlijk niet de bedoe­ling. „We zouden aanvankelijk maar één kant beschilderen. Maar een egaal grijze wand lokt alleen maar graffiti uit”, zegt Van Os.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: