22 december 2020 In de media

Vitesse-trainer Thomas Letsch: ‘AZ is een absolute topploeg’

“Dankzij de zege op Feyenoord is Vitesse terug in de topdrie van de Eredivisie. In de uitwedstrijd tegen AZ kan de ploeg van trainer Thomas Letsch, die zich goed heeft gepresenteerd in de eerste seizoenshelft, opnieuw een grote slag slaan in de strijd om de bovenste posities in de Eredivisie. Zes vragen aan Letsch over de laatste wedstrijd van 2020 voor Vitesse.

Met welk idee gaan jullie de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar in?

„We hebben AZ nu een beetje op afstand (het verschil op de ranglijst bedraagt zes punten, red.), al hebben zij nog wel een wedstrijd tegen FC Utrecht tegoed. Die marge willen we op zijn minst intact houden. Natuurlijk gaan we erheen om te winnen, maar als je naar Alkmaar rijdt, ben je nooit de favoriet. Daarom zou een gelijkspel, waarmee we de marge intact houden ook een goed resultaat kunnen zijn.”

Wat voor indruk maakt AZ op u?

„AZ is wat mij betreft een absolute topploeg. Die hebben aan het begin van het seizoen wat tijd nodig gehad om hun draai te vinden en veel gelijkgespeeld. Maar nu is het anders. Ze slagen er nu in om wedstrijden om te draaien, zoals de laatste wedstrijd tegen Willem II, toen ze met 2-0 achter kwamen. AZ is voor mij zeker een topvierclub, samen met Ajax, PSV en Feyenoord. Maar wij hebben laten zien, dat we heel goed functioneren als ploeg. Het is duidelijk dat we veel zelfvertrouwen hebben en dat willen we waarmaken in Alkmaar.”

Is AZ op dit moment een lastigere tegenstander dan Feyenoord?

„Lastiger kan ik niet zeggen, maar het is wel anders. Het zal een andere wedstrijd worden. AZ heeft heel veel goede spelers en veel kwaliteit in de ploeg. Ook veel snelheid van voren. Feyenoord is dan weer een fysiek heel sterke tegenstander. Ik geloof niet dat AZ van systeem zal veranderen zoals Feyenoord dat heeft gedaan. Daarom weten we wat we kunnen verwachten. We hoeven alleen de accenten te zetten. Het wordt een strijd tussen twee ploegen die willen voetballen.”

Hoe staan jullie ervoor aan het einde van een uiterst ongewoon voetbaljaar?

„De fysieke belasting beginnen we te merken, maar met het oog daarop ben ik blij, dat we tegen AZ spelen. Alle spelers realiseren zich dat ze tegen een topteam nog eens de kans krijgen om zich te bewijzen. Daarom denk ik dat het in dit geval niet zo’n verschil maakt, als de benen zwaar zijn. Iedereen is erop gebrand om zich nog eens te laten zien. Wat er ook gebeurt tegen AZ; voor ons geldt dat we een super eerste seizoenshelft hebben gespeeld. We hebben nu de kans om het nog iets mooier te maken en het jaar goed af te sluiten.”

Is iedereen beschikbaar voor deze wedstrijd?

„We hebben geen geblesseerden en Armando Broja, die uitgeschakeld was door een positieve coronatest, heeft negatief getest, zodat hij beschikbaar is. Hij heeft weer deels meegetraind. Armando zal zeker niet kunnen starten, maar mogelijk wel deel uit kunnen maken van de wedstrijdselectie. Ik moet nog een besluit nemen of dat zinvol is of dat het nog iets te vroeg is. Hij is er een dikke week uitgeweest en heeft zoals velen gewicht verloren. Hij is niet honderd procent, maar ik neig ernaar om hem toch mee te nemen, omdat hij een belangrijke speler voor ons is. Misschien kan hij ons in de slotfase nog helpen.”

Veel collega’s klagen over blessures door het intensieve programma. Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen dat iedereen fit is?

„Het schema voor ons was goed te doen, omdat we geen Europese wedstrijden hadden. Dat is een groot verschil met Ajax, PSV, Feyenoord en AZ, die ook in Europa actief waren en zelfs soms al Europese voorronde wedstrijden moesten spelen. Maar hopelijk hebben wij volgend seizoen ook dat zwaardere schema, want Europees voetbal halen is ons grote doel voor dit seizoen. Ik zal nooit klagen, als we dan veel wedstrijden hebben, want dat is wat we wensen: Europees spelen en daar hoort een zwaarder schema bij.”

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: